luni, 22 octombrie 2012

Tensiuni latente şi camuflate în grupurile de muncă



Din viaţa interioară a unui grup de muncă, planul cu implicaţiile cele mai vaste în dinamica sa este cel afectiv, psihologic, respectiv ansamblul fenomenelor afective, la nivel colectiv, care pot ajuta viaţa grupului. Acestea sunt tensiunile, respectiv stările emoţionale latente şi colective care se produc în interiorul grupului, facilitând sau perturbând munca şi armonia membrilor respectivului grup. În opinia noastră, este necesară realizarea diferenţierii dintre opoziţia opiniilor, conflictele intelectuale şi tensiunile propriu -zise. Primele sunt fenomene pendinte de planul cognitiv-intelectual, celelalte, de planul afectiv. Conflictul de opinii se desfăşoară pe un fond tensional afectiv, fiind determinat de acesta; cu cât tensiunile vor fi mai puternice, cu atât conflictele intelectuale vor îmbrăca forme mai violente. În viaţa grupului, tensiunile pot juca un rol dublu: în anumite situaţii, îndeosebi în cele  în care ele generează anumite conflicte intelectuale, opoziţii sau confruntări de idei, pot avea un rol pozitiv. Grupul se dinamizează, este pus în situaţia de a reflecta asupra unor fenomene pe care le trecuse cu vederea, de a găsi soluţii noi, poate pe neaşteptate. Evitarea unor asemenea opoziţii de idei ar putea duce la stereotipizarea, sterilizarea şi, deci, banalizarea muncii grupurilor.
Printre principalele tipuri de tensiuni afective sunt următoarele:
·         tensiunile prin anxietate grupală, provenite dintr-un sentiment de insecuritate generală a tuturor membrilor. Într-o situaţie de grup, ele se traduc prin inhibiţia membrilor, tăcerea lor îndelungată, tentative de disensiune, fuga de activitate, de angajare;
·         tensiunile prin conflict latent sau deschis, frecvente fiind cele provocate de  conflictele de conducere, de tendinţa unor membri de a prelua conducerea prin uzurparea conducerii existente. Pot proveni şi din conflictul surd sau deschis ce se creează între diferite subgrupuri;
·         tensiunile prin opoziţia „surdă” a grupului faţă de propriul lider, tensiuni apărute mai ales în situaţiile în care liderul este dominator, practică un stil de conducere autocratic sau unul care nu este pe placul grupului; în această situaţie, pretinsul conducător se află, practic, în incapacitatea de a conduce;
·         tensiunile prin insatisfacţii sau frustrări reprimate, acompaniate de nemulţumiri, de iritări latente şi care izbucnesc, adeseori, sub forma “ţapului ispăşitor”, pentru că, altfel, „explodarea” revoltei este blocată de neputinţă sau reprimată de respectarea regulilor formale.   
Toate aceste forme tensionate pot apărea în cadrul grupurilor de muncă, majoritare fiind, însă, cele care provin din conflicte latente sau camuflate între membrii grupului.
Cea mai oportună ”soluţie” în astfel de situaţii o constituie descărcarea stărilor de tensiune în faţa întregului grup de muncă. Însă această aşa-zisă soluţie nu poate determina decât în cel mai fericit caz o rezolvare momentană. Nu este însă exclus ca descărcarea să ducă la adâncirea tensiunilor, la reîncărcarea lor, poate chiar mai accentuată.
O alta metodă de rezolvare o constituie conştientizarea, analiza lor riguroasă în  vederea descoperirii cauzelor, eventual a modalităţilor de ameliorare. Problemele esenţiale care se pun în legătură cu tensiunile sau conflictele în cadrul grupurilor de muncă se referă la: descoperirea şi caracterizarea lor, evidenţierea indivizilor implicaţi în ele, cauzele care le-au dat naştere, eventualele consecinţe pe care le-ar putea avea, extensia lor, modalităţile de rezolvare.
Particularizate la nivelul grupului de lucru, conflictele pot fi generate de cauze multiple. Printre condiţiile care dau naştere conflictelor putem recunoaşte unele particularităţi ale relaţiilor umane funcţionale, ale relaţiilor preferenţiale, ale trăsăturilor de personalitate. Factorii care determină conflictele în cadrul grupurilor de muncă şi, implicit, conflictele de muncă sunt, pe de-o parte, factori subiectivi şi,  pe de altă parte factori obiectivi, ţinând nu atât de specificul industrial ca atare, cât de concordanţa, de concomitenţa situaţională a diverşilor factori.
Raportat la forma de manifestare se observă că, deşi multe sunt conflicte de tip interpersonal, ele se generalizează la nivelul întregului grup. Astfel, chiar dacă ceilalţi membri nu sunt implicaţi direct în conflict, ei îşi încetinesc ritmul muncii, sunt atenţi la ce se întâmplă, comentează faptul între ei, ceea ce face ca productivitatea muncii să diminueze. Printre măsurile întreprinse pentru a evita şi/sau preîntâmpina producerea conflictelor, amintim reorganizarea corespunzătoare a bazei tehnico-materiale a organizaţiei, a funcţionalităţii normale în grupul de muncă şi a relaţiilor din cadrul acestuia, în strictă concordanţă cu necesitatea educaţiei nonconflictuale, către toţi membrii grupului. Multe dintre aceste măsuri trebuie adoptate în concordanţă cu durata, intensitatea şi apariţia conflictelor, situaţional, tot în funcţie de particularităţile concrete şi nu de cele cu caracter general. O tratare generală, nediferenţiată, superficială a conflictelor s-ar putea institui cu uşurinţă într-o altă sursă de conflict.
Pot fi preîntâmpinate conflictele de muncă în organizaţii? Cel puţin din punct de vedere metodologic, răspunsul sociologului şi cel al psihologului sunt afirmative. În acest sens, se pot utiliza o serie de tehnici, dintre care cea mai eficace se dovedeşte a fi ancheta pe bază de chestionar. Se poate crea un chestionar care să sondeze: modul de înţelegere cu colegii; caracterul discuţiilor şef ierarhic-subordonat (amicale sau contradictorii); tipul relaţiilor (pozitive sau negative) stabilite cu superiorii; tipul relaţiilor care predomină în grup; dacă se creează sau nu dificultăţi în grup; indicarea unor persoane cu care s-au înregistrat probleme; dacă grupul intervine sau nu în situaţii de conflict; dacă acel conflict afectează sau nu grupul; daca motivaţiile materiale (cu precădere cele salariale) respectă ierarhia nevoilor umane; dacă oamenii sunt motivaţi în funcţie de performanţele/rezultatele obţinute; dacă oamenii se simt respectaţi în organizaţia de apartenenţă şi dacă aceasta le-a dezvoltat angajaţilor un climat de încredere. În urma aplicării unui astfel de chestionar, se pot depista: natura armonioasă sau conflictuală a grupului; extensia conflictului; afectarea sau nu a grupului de către conflict; persoana central-conflictuală din grup. Corelarea rezultatelor cu cele obţinute prin alte metode (observaţia, convorbirea, testele sociometrice etc.) ar putea oferi o imagine destul de clară, pentru a interveni eficient.           


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu