luni, 29 octombrie 2012

Serviciul public privind energia electrică



Serviciile publice de interes general joacă un rol important pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii tuturor cetăţenilor şi pentru lupta împotriva excluderii şi izolării sociale. Ţinând cont de importanţa acestor servicii pentru economie şi pentru producerea de alte bunuri şi servicii, eficienţa şi calitatea lor constituie un factor de competitivitate şi de coeziune maximă, în special datorită faptului că permit atragerea investiţiilor în regiuni mai puţin favorizate. Furnizarea serviciilor publice de interes general într-o manieră performantă şi nediscriminatorie constituie, la rândul său, o condiţie pentru buna funcţionare a pieţei unice şi pentru o mai bună integrare economică în Uniunea Europeană.
Serviciile publice de gospodărie comunală reprezintă ansamblul activităţilor şi acţiunilor de utilitate şi de interes local, desfăşurate sub autoritatea administraţiei publice locale, având drept scop furnizarea de servicii de utilitate publică, prin care se asigură: alimentarea cu apă, canalizarea şi epurarea apelor uzate şi pluviale, salubrizarea localităţilor, alimentarea cu energie termică produsă centralizat, alimentarea cu gaze naturale, alimentarea cu energie electrică, transportul public local, întreţinerea drumurilor şi a spaţiilor verzi.

Serviciul public privind energia electrică
Asigurarea cu energie electrică este un serviciu public de gospodărie comunală pe care trebuie să îl organizeze administraţia locală, autorităţile publice alese fiind responsabile în faţa cetăţenilor de modul în care gestionează energia, sub orice formă.
OUG nr. 63/1998 privind energia electrică şi termică, modificată de OUG nr. 67/2000 reglementează producerea, transportul şi distribuţia energiei, livrarea şi folosirea energiei, autorităţile implicate, utilizarea eficientă a energiei etc.

1.Clienţii
S.C. ELECTRICA S.A. împreună cu filialele sale, asigură alimentarea cu energie electrică a clienţilor, captivi şi eligibili proprii, structuraţi pe două categorii, agenţi economici  (mari şi mici) şi abonaţi casnici, în baza licenţelor privind furnizarea energiei electrice.

2. Serviciile oferite
Producerea de energie electrică se realizează de către societăţi comerciale, de alte persoane juridice române, de producători independenţi sau autoproducători cu capital autohton ori străin.
Transportul energiei electrice reprezintă activitatea prin care acestea ajung de la o instalaţie de producere la distribuitorii sau consumatorii finali de energie. Transportatorii de energie au obligaţia de a elabora, pentru zona lor de acţionare, un plan de perspectivă privind transportul, în concordanţă cu stadiul actual şi cu evoluţia viitoare a consumului de energie, cuprinzând modalităţile de finanţare şi de realizare a acestor planuri, cu luarea în considerare şi a planurilor de amenajare şi de sistematizare a teritoriului străbătut de instalaţiile lor de transport.
Distribuţia energiei electrice cuprinde totalitatea activităţilor referitoare la instalaţiile prin care se preia energia de la un producător sau transportator şi se livrează clienţilor. Distribuţia energiei se face conform planurilor de urbanism, respectându-se dreptul de proprietate, protecţia mediului, sănătatea şi viaţa persoanelor şi economisirea energiei conform normelor tehnice şi de siguranţă cuprinse în prescripţiile tehnice în vigoare. Distribuitorii de energie sunt agenţi economici autorizaţi în acest scop pentru o zonă determinată.
Furnizarea energiei electrice este activitatea prin care un agent economic comercializează energie clienţilor interesaţi. Contractul încheiat în acest scop, denumit contract de furnizare, se încheie între furnizor şi client şi trebuie să cuprindă cel puţin clauzele minimale stabilite de autoritatea competentă prin contracte-model elaborate pentru categorii de clienţi.

3. Pieţe
Furnizarea energiei electrice priveşte:
  • consumatori eligibili (cărora le este permis să-şi aleagă furnizorul de energie electrică). Cantităţile şi tarifele pentru consumatorii eligibili sunt stabilite prin contracte încheiate între furnizori şi consumatori;
  • consumatori captivi (până la prima opţiune de eligibilitate). Tarifele şi preţurile aferente de furnizare a energiei electrice pentru consumatorii captivi sunt reglementate prin ordine ale Agenţiei Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
Furnizarea energiei electrice se face numai pe bază de contract de furnizare a energiei electrice încheiat de un furnizor cu consumatorul. Contractul stabileşte raporturile dintre furnizor şi consumator cu privire la furnizarea energiei electrice, inclusiv facturarea şi plata acesteia. Consumatorii captivi , până la prima opţiune de eligibilitate, vor încheia contracte cadru de furnizare a energiei electrice cu furnizorul de energie electrică, elaborate de autoritatea competentă ANRE. Consumatorii eligibili pot încheia contracte de furnizare numai cu acei furnizori a căror licenţă de furnizare este î n vigoare.

4. Tehnologia
S.C. ELECTRICA S.A. se preocupă permanent de îmbunătăţirea calităţii serviciilor furnizate pentru a răspunde aşteptărilor tuturor părţilor interesate (proprietari, clienţi, furnizori, angajaţi, societate civilă) şi de îmbunătăţirea imaginii organizaţiei în ceea ce priveşte performanţele de mediu şi sănătate şi securitate ocupaţională realizate.
S.C. ELECTRICA S.A. se conformează legislaţiei în domeniile caliate-mediu-sănătate şi securitate ocupaţională şi oricăror schimbări survenite în legislaţia română şi europeană referitoare la procesele şi activităţile proprii, militând pentru păstrarea unui echilibru între cerinţele economice, sociale şi de mediu.
Activităţile de producere, transport, distribuţie, furnizare şi de utilizare a energiei electrice, precum şi cele de construire a instalaţiilor energetice specifice acestui domeniu sunt permise în vederea realizării următoarelor obiective de bază:
a) asigurarea competiţiei în producerea şi furnizarea energiei electrice şi termice, precum şi a accesului producătorilor şi consumatorilor la reţelele de transport şi de distribuţie;
b) creşterea eficienţei energetice pe tot lanţul, de la producere, transformare, transport, distribuţie şi până la utilizarea energiei electrice şi termice;
c) transparenţa tarifelor şi a taxelor la energia electrică şi termică;
d) constituirea stocurilor de siguranţă la combustibili;
e) respectarea regimului de conducere prin operatori de sistem (dispeceri), inclusiv pentru realizarea accesului terţilor la reţeaua electrică;
f) asigurarea funcţionării interconectate a sistemului electro- energetic naţional la Uniunea pentru Coordonarea Producţiei şi Transportului Energiei Electrice şi la sistemele electroenergetice ale ţărilor vecine;
g) promovarea utilizării surselor noi şi regenerabile de energie;
h) diversificarea bazei de resurse energetice primare, modificarea structurii producţiei şi a consumului de energie în funcţie de aceasta;
i) stimularea participării sectorului privat, a investitorilor autohtoni şi străini la producerea, transportul, distribuţia, comercializarea şi utilizarea energiei electrice;
j) realizarea obiectivelor locale şi globale privind protecţia mediului înconjurător, intensificarea eforturilor de reducere a bioxidului de carbon, oxizilor de azot, oxizilor de sulf sau/şi a emisiilor de particule.

5. Filosofie – valorile, aspiraţiile şi priorităţile
Politica S.C. Electrica S.A. de furnizare a energiei electrice se încadrează în politica energetică pe care Guvernul României a elaborat-o în concordanţă cu "Directivele Comunităţii Europene" urmărind în principal următoarele direcţii:
 1. Alimentarea continuă a tuturor consumatorilor cu energie electrică la parametri impuşi de standardele de performanţă.
 2. Acoperirea prin contract a întregii cantităţi de energie necesară atât printr-o prognoză corespunzătoare cât şi printr-o negociere avantajoasă cu principalii producători;
3. Informatizarea proceselor de gestiune a clienţilor şi a cantităţilor de energie electrică achiziţionate, distribuite şi vândute;
4. Îmbunătăţirea serviciilor către consumatori, în concordanţă cu Standardele de Performanţă impuse de licenţele pentru furnizarea energiei electrice;
 5. Pregătirea etapei următoare pentru trecerea acestei activităţi în zona profitului care să asigure sursa necesară pentru reinvestirea acestuia.
Strategia Electrica S.A. vizează şi cooperarea internaţională, identificarea de potenţiali parteneri pentru sprijinirea şi dezvoltarea activităţii proprii, identificarea şi derularea programelor şi proiectelor de colaborare cu organizaţii şi instituţii financiare internaţionale, identificarea şi atragerea investitorilor potenţiali, respectiv a unor parteneri interesaţi în privatizarea sectorului distribuţiei energiei electrice, iniţierea şi dezvoltarea contactelor cu diverse companii de electricitate şi firme străine, firme de consultanţă şi asistenţă de specialitate, societăţi comerciale în domeniile de interes ale Electrica S.A. în vederea posibilităţii de evaluare comparativă cu alte ţări şi de aliniere la nivel mondial a acţiunilor viitoare în domeniile de interes ale Electrica S.A., construirea unei imagini cât mai complete despre oferta potenţială privind pieţele pe care Electrica S.A. îşi poate oferi serviciile şi a partenerilor cu care se poate asocia în vederea furnizării de servicii, intensificarea cooperării cu firme externe în vederea diversificării activităţilor Electrica S.A.
S.C. Electrica S.A. urmăreşte să asigure un serviciu de furnizare de cea mai bună calitate printr-o angajare deplină faţă de ideea receptivităţii la exigenţele clienţilor, îmbunătăţirea nivelului calitativ al energiei furnizate către toate categoriile de consumatori, extinderea gamei serviciilor complementare de cea mai bună calitate către clienţii existenţi, creşterea volumului vânzărilor de energie electrică, reducerea costurilor.

6. Caracteristica distinctivă
Activitatea de analiză a reţelelor oferă consultanţă celor interesaţi, privind accesul la reţeaua electrică de interes public, respectiv obţinerea avizului de amplasament, a avizului tehnic de racordare, calculul tarifului de racordare, stabilirea compensaţiilor băneşti între utilizatorii racordaţi în etape diferite etc, conform legislaţiei în vigoare şi a metodologiilor şi procedurilor ANRE.
Accesul la reţeaua electrică de interes public. Cumpărarea şi vinderea de energie electrică se desfăşoară în limitele unor marje de preţ impuse de strategia de ofertare proprie.
S.C.Electrica SA este într-un proces de abordare corporativă a obiectivelor prevăzute în strategia la nivelul Electrica şi a filialelor sale, în acest sens compania încercând să-şi adapteze din mers serviciile operaţionale:
·         Identificarea şi dezvoltarea de noi afaceri, proiecte, plasamente, care să valorifice veniturile din activitatea proprie şi din privatizare;
·         Extinderea afacerilor în domeniul consultanţei de specialitate, proiectării şi serviciilor energetice;
·          Realizarea unor proiecte de investiţii pentru producerea de energie electrică -cu finanţare din surse proprii şi/sau prin accesarea Fondurilor Structurale şi de Dezvoltare regională - din resurse de energie:
-          convenţionale: Realizarea unor proiecte de investiţii în domeniul producerii energiei în centrale electrice în cogenerare;
-          nucleare: Participarea, în calitate de investitor, la construirea Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă;
-          regenerabile: Realizarea de investiţii în producerea de energie electrică din resurse regenerabile (eoliană, biomasă), conform Directivei 2001/77/CE . Aceste investiţii vor contribui la respectarea cotelor obligatorii, privind ponderea energiei electrice produse din surse regenerabile în consumul intern brut din România, asumate în cadrul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.
De asemenea, în următorii ani Electrica S.A. îşi propune să creeze parcuri eoliene, microhidrocentrale, precum şi să utilizeze alte surse regenerabile, cum sunt cele fotovoltaice, care să contribuie la eficientizarea serviciilor furnizate şi la creşterea performanţei.

7. Imaginea
Obiectivele serviciului sunt grupate conform Codului Controlului Intern (Ordin MFP nr.946/2005), în:
  • Obiective legate de eficacitatea şi eficienţa funcţionării;
  • Obiective legate de fiabilitatea informaţiilor interne şi externe;
  • Obiective legate de conformitatea cu legile, regulamentele şi politicile interne.
În cadrul serviciului de control se monitorizează gradul de satisfacţie al clienţilor prin secţiunea de evidenţă, analiză, rezolvare şi răspuns pentru sesizările şi reclamaţiile înregistrate la nivel de S.C. Electrica S.A. - aparat central. În funcţie de riscurile şi neconformităţile constatate, controlul se extinde la subunităţile din cadrul  S.C. Electrica S.A.
În contextul schimbărilor rapide şi majore din economia noastră şi a necesităţii adaptării continue la explozia informaţională, S.C. ELECTRICA S.A. şi-a format o puternică structură de Relaţii Publice şi Comunicare, care contribuie la dezvoltarea modernă şi eficientă a companiei.
Realizarea şi promovarea imaginii unitare, distincte şi favorabile a instituţiei, dezvoltarea comunicării şi a schimbului optim de informaţii constituie principalele direcţii în domeniul relaţiilor publice.
Structura de Relaţii Publice şi Comunicare, formată dintr-o echipă tânără, caracterizată prin dinamism, creativitate şi fidelitate, realizează, printr-o muncă susţinută, obiectivele propuse cu realizări deosebite, reprezentative pentru S.C. ELECTRICA S.A.

8. Salariaţii
Politica de resurse umane a S.C. Electrica S.A. este creată în acord cu politica strategică a organizaţiei. Astfel, recrutarea, instruirea şi programele de recompensare au vizat atragerea şi dezvoltarea oamenilor cu abilităţi şi atitudini convergente obiectivelor propuse.
Preocuparea pentru dezvoltarea resurselor umane a implicat un proces de instruire a oamenilor pentru eficientizarea îndeplinirii sarcinilor în cadrul organizaţiei. În identificarea tipurilor de instruire necesare, deciziile au ţinut cont şi de motivarea angajatului supus formării.
Urmărind pe de o parte asigurarea unei compatibilităţi a legislaţiei interne cu cea comunitară, iar pe de altă parte dobândirea de către salariaţi a competenţelor recunoscute în standarde, programul de instruire derulat în 2006 a urmărit acumularea de către angajaţi a cerinţelor specifice impuse pentru domeniile de activitate în care aceştia au fost pregătiţi.
O atenţie specială a fost acordată stimulării şi motivării electricienilor, raţiunile principale fiind: ponderea lor foarte mare în structura de personal a societăţii şi munca acestora în contact nemijlocit cu instalaţiile electrice.
De asemenea au fost elaborate unele programe care transpun directivele europene specifice referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă, precum şi la acţiuni de informare pentru diseminarea bunelor practici.

9. Grija pentru supravieţuirea organizaţiei, a creşterii şi profitabilităţii organizaţiei
Sistemul de Management Integrat QMSSO prezintă avantaje multiple, identificate şi analizate în detaliu de managementul ELECTRICA, cu efecte benefice asupra creşterii eficienţei activităţilor de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, precum şi a serviciilor oferite de ELECTRICA tuturor clienţilor, cum ar fi:
-          optimizarea proceselor şi activităţilor organizaţiei;
-          minimizarea suprapunerilor ş a disipării răspunderii;
-          viziune unitară asupra dezvoltării viitoare;
-          reducerea costurilor de certificare;
-          reducerea impacturilor negative ale activităţilor organizaţiei asupra mediului, cât şi minimizarea riscului acestor activităţi fără ca prin aceasta să fie afectată calitatea serviciilor şi produselor;
-          management general mai performant.
Pentru ELECTRICA Sistemul de Management Integrat QMSSO reprezintă o abordare logică şi sistematică, ceea ce permite în prezent decizii strategice şi operaţionale optime, care iau în considerare toate aspectele esenţiale ce conduc la funcţionarea eficientă a organizaţiei, atât din punct de vedere al calităţii mediului, cât şi al sănătăţii şi securităţii ocupaţionale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu