luni, 22 octombrie 2012

Analiza SWOT



În municipiul Constanţa, alimentarea cu apǎ se realizeazǎ de cǎtre Regia Autonomǎ Judeţeanǎ de Apǎ (R.A.J.A.) Constanţa, structurǎ aflatǎ în subordinea Consiliului Judeţean Constanţa.
R.A.J.A. Constanţa asigură următoarele facilităţi:
·         alimentarea cu apă a 9 oraşe şi 44 de localităţi întinse în tot judeţul Constanţa;
·         colectarea şi deversarea apei reziduale  din 22 de oraşe şi sate;
Instalaţiile în funcţiune au următoarele caracteristici: 38 surse de adâncime, o priză de apă din canalul Dunăre – Marea Neagră, Staţia de Tratare Palas, 98 de rezervoare, 41 staţii de pompare.
R.A.J.A. asigură colectarea, transportul şi epurarea apelor uzate în 22 de oraşe şi comune, majoritatea fiind localităţile litoralului. Instalaţiile în funcţiune constau în: 9 staţii de epurare, 52 staţii de pompare a apelor uzate.
Sursele naturale folosite pentru alimentarea cu apã a municipiului Constanţa sunt: Cişmea I + II, Caragea, Constanţa Nord, Basarabi I şi II, Valu Traian şi Galeşu.

  Analiza SWOT

Puncte forte
- existenta unei reţele de alimentare cu apǎ şi a sistemului de canalizare ;
- modernizarea reţelelor de canalizare şi alimentare cu apǎ;
- dimensiunile reţelelor permit furnizarea în condiţii optime a apei;
-1975-1980 - O dată cu creşterea nevoii de apă potabilă, imposibil de acoperit din surse subterane, au început să fie utilizate apele de suprafaţă.
- 1998-2001 - Capacitatea de stocare de la Palas a fost mărită prin construirea a două tancuri de apǎ;
- 1998-2002 - A fost obţinut primul împrumut extern (PHARE şi BERD) în vederea realizării de investiţii în apă şi sistemul de alimentare;
- 2002-2007 - Este în proces de derulare programul ISPA concentrat pe reabilitarea sistemului de alimentare cu apǎ;
- la nivelul societǎţii constǎnţene s-a înfiinţat un Serviciu de Calitate, ai cǎrui reprezentanţi monitorizeazǎ şi analizeazǎ indicatorii chimici, fizici şi biologici ai apei potabile, indicatori care atestǎ potabilitatea finalǎ a apei livrate, analize care se fac în permanenţǎ, chiar şi din orǎ în orǎ, S.C. RAJA S.A. fiind prima societate de acest tip din ţarǎ care are un asemenea serviciu.

Puncte slabe
- lipsa reţelelor de canalizare şi alimentare cu apǎ în anumite zone mǎrginaşe ale municipiului;
- în mediul urban, reţelele de alimentare cu apă potabilă şi canalizare se aflǎ  în stare de uzură avansată şi necesitǎ reabilitare sau chiar înlocuirea cu altele noi;
- se înregistreazǎ pierderi mari pe reţelele de utilitǎţi;
- unele staţii de epurare deţin o tehnologie depǎşitǎ.

Oportunitǎţi
- accesarea unor finanţǎri nerambursabile în vederea reabilitǎrii şi redimensionǎrii sistemelor de utilitǎţi ;
- dezvoltarea unei capacităţi de producţie energetică proprie, în vederea acoperirii consumului energetic, prin utilizarea energiei eoliene care nu este atât de costisitoare precum energia electricǎ;
- funcţionarea staţiilor de epurare în condiţii de eficienţă în vederea protejǎrii Mării Negre, a apelor de îmbăiere şi a zonei de coastă. 

Ameninţǎri
- lipsa resurselor necesare întreţinerii şi dezvoltǎrii sistemului de alimentare cu apǎ, precum şi a reţelelor de canalizare;
- alocarea fondurilor publice pentru dezvoltarea sistemului de alimentare cu apǎ şi a reţelelor de canalizare ale municipiului pe criterii de apartenenţǎ politicǎ şi clientelǎ de partid;
- imposibilitatea autoritǎţilor locale de a asigura provizioanele financiare necesare accesǎrii fondurilor europene, precum şi a programelor naţionale de finanţare;
- supraexploatarea sistemului de furnizare a apei potabile;
- riscuri de înfundare a gurilor de scurgere;
- înregistrarea unor disfuncţionalitǎţi frecvente în furnizarea apei potabile, precum şi în funcţionarea reţelelor de canalizare datoritǎ uzǎrii componentelor.

Aceastǎ analizǎ SWOT are ca scop principal identificarea şi atribuirea fiecǎrui factor, pozitiv sau negativ, uneia din cele patru categorii pentru a putea permite privirea dintr-un punct de vedere obiectiv a serviciului public furnizat de o anumitǎ instituţie publicǎ, în cazul nostru alimentarea cu apǎ a municipiului Constanţa de cǎtre R.A.J.A. Constanţa.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu