joi, 25 octombrie 2012

Capacitatea serviciilor publice din România de implementare a “Noului management public”



1.      Consideraţii generale cu privire la noţiunea “noul management public”
În societatea modernă, sectorul public este influenţat din ce în ce mai mult de macrosistemul din care face parte. Instituţiile publice nu mai pot funcţiona ca un sistem închis, ci se transformă în sisteme organizaţionale deschise puternic influenţate de mediul în care îşi desfăşoară activitatea.
Cetăţenii se aşteaptă ca instituţiile publice prin actul de guvernare să rezolve cât mai multe din problemele lor cu un cost cât mai bun. De asemenea, ei doresc să fie trataţi asemenea unor consumatori activi, clienţi, care iau parte la realizarea politicilor publice.
Modelul tradiţional de abordare a administraţiei publice nu numai că nu mai este unul potrivit pentru sectorul public, dar se simte tot mai mult nevoia unei schimbări majore în instituţiile publice, prin care valorile de bază ale Noului management public să poată fi dezvoltate şi implementate.
Dincolo de dezbaterile clasice referitoare la evoluţia sistemelor administrative, modelelor de organizare şi probleme ale raţionalităţii limitate  întreaga dezbatere modernă asupra reformei administrative se bazează pe termeni noi, deosebit de interesanţi precum reinventarea guvernământului sau noul management public.
Noile abordări în materie de management public sunt descrise ca o “modernizare a organizaţiilor publice”. Guvernele din ţările cele mai dezvoltate sunt pe cale a reconsidera sau revedea ipotezele fundamentale în ceea ce priveşte sectorul public/privat.  Putem vorbi din acest punct de vedere de descoperirea unui “nou model” în ceea ce priveşte sectorul public, un model de “managerialism” care se distinge de administraţia birocratică tradiţională. Principalele componente ale noii tendinţe se referă în principal la:
·         etica ce lasă managerilor libertatea de a coordona, acţiona şi gira problemele;
·         punerea în practica a criteriilor şi măsurilor de performanţă explicite;
·         importanţa semnificativă acordată controlului rezultatelor;
·         creşterea concurenţei datorită contractelor pe durată determinată şi a procedurilor de oferte publice;
·         adaptarea stilului de gestiune tipic sectorului privat;
·         introducerea disciplinei şi controlului în utilizarea resurselor;
·         tratarea beneficiarilor serviciilor publice drept clienţi;
·         aplicarea unor tehnici de îmbunătăţire a calităţii;
·         existenţa unei ierarhii simplificate, aplatizate, puternic descentralizate, cu funcţionari flexibili şi inovativi;
·         utilizarea unor sisteme performante pentru recrutarea, promovarea şi plătirea personalului;
·         preocuparea pentru elaborarea strategiei, mai mult decât pentru adoptarea de decizii punctuale;
·         accentul este pus pe prevenirea problemelor, nu pe rezolvarea lor;
·         promovează parteneriatul între agenţiile administraţiei şi între acestea şi organizaţii din sectorul privat, sau organizaţii non-guvernamentale;
·         interesul pentru rezultate în termeni de rentabilitate, eficacitate şi calitate a serviciilor, înlocuirea structurilor organizaţionale puternic centralizate şi ierarhizate cu medii de gestionare descentralizată, în care deciziile asupra alocării resurselor şi furnizării de servicii sunt mult mai apropiate de punctul de ”livrare”, permiţând deţinerea de informaţii de la clienţi şi alte grupuri interesate;
·         importanţa acordată eficacităţii serviciilor furnizate direct de sectorul public, prin crearea unor obiective de productivitate şi crearea unor medii concurenţiale în interiorul şi între organizaţiile sectorului public;
·         întărirea, la nivel central, a abilităţilor strategice capabile să ghideze evoluţia statului şi să îi permită să reacţioneze adecvat, suplu şi cu costuri scăzute schimbărilor externe şi diverselor interese.   
Există o varietate de forme de exprimare şi definire a acestui nou tip de management. La o analiză atentă a conţinutului noului management public se constată importante puncte de vedere comune pe care le prezentăm în continuare:
  • atenţie deosebită acordată fundamentării şi realizării obiectivelor;
  • accentul pus pe responsabilitatea individuală a managerilor publici pentru realizarea obiectivelor;
  • creşterea gradului de autonomie şi flexibilitate managerială;
  • introducerea indicatorilor de performanţă pentru măsurarea gradului de realizare a obiectivelor fundamentale şi individuale;
  • integrarea în gândirea managerială a celor „3E”, însemnând economie, eficienţă şi eficacitate;
  • orientarea către piaţă şi deplasarea centrului atenţiei de la modul de desfăşurare a proceselor asupra gradului în care, prin rezultatele oferite, nevoile sociale sunt satisfăcute.
Un aspect este evident şi suficient de clar după această prezentare şi anume faptul că noul model al managementului public surclasează efectiv modelul tradiţional al administraţiei publice şi, în mod inevitabil, mai devreme sau mai târziu, viitorul în sectorul public va fi în totalitate dominat de noile valori manageriale promovate atât în teorie, cât şi în practică. Este, de asemenea, foarte clar faptul că noua abordare schimbă semnificativ modul de desfăşurare a activităţii în instituţiile publice şi totodată rolul managerului public şi funcţionarilor publici de execuţie. Activitatea lor va fi determinată de noile coordonate ale managementului public, respectiv, obiectiv, rezultate, responsabilitate pentru nivelul performanţelor, creativitate şi inovare şi nu de rutina şi tradiţionalismul specifice activităţilor administrative.

2.      Abordările managementului public
În fiecare stat, reprezentanţii managementului public şi politicienii au identificat forme specifice de aplicare a abordărilor fundamentale şi, prin urmare, şi efectele acestor influenţe au variat de la un context la altul atât ca forme de manifestare, intensitate, cât şi ca interval de timp.
Realitatea a arătat ca unele democraţii au reuşit să descopere în aceste abordări fundamentale ce este necesar şi oportun în anumite perioade şi merită reţinut şi ce trebuie limitat şi progresiv eliminat sau adaptat.
Abordările fundamentale, care practic au apărut încă din primele decenii ale secolului trecut, au marcat semnificativ în timp conţinutul managementului public.
Cunoaşterea lor asigură suportul necesar analizei şi facilitează identificarea cauzelor care au generat decalajele între diferite state ale lumii.
Principalele abordări fundamentale ale managementului public, care au avut un impact deosebit în ultimii o sută de ani asupra conţinutului acestuia, sunt următoarele:
1.abordarea tradiţionalist-birocratică;
2.abordarea raţionalistă;
3.abordarea politică;
4.abordarea din punct de vedere legislativ;
5.abordarea managementului ştiinţific;
6. abordarea noului management public.
Fiecare din aceste abordări prezintă o importanţă deosebită deoarece, aşa cum se va observa, ele au marcat semnificativ în timp, atât evoluţia ştiinţei managementului public, cât şi a managementului public ştiinţific.
Abordarea tradiţionalist-birocratică a apărut cu aproape o sută de ani în urmă, când exista percepţia, de altfel menţinută în unele state până astăzi, ca sectorul public, în general, poate fi condus pe baza unui singur model considerat ideal.
Abordarea tradiţionalistă a permis conturarea unor coordonate generale şi fundamentale despre modul de organizare şi desfăşurare a proceselor de management şi de execuţie în sectorul public, declanşând astfel un amplu proces de schimbări în sectorul public, în general şi în domeniul administraţiei publice, în special. Noua abordare a marcat practic începutul procesului de limitare a empirismului din instituţiile sectorului public şi a stabilit orientări noi pentru procesul schimbărilor majore care urmau să aibă loc.
Ideile de bază ale abordării tradiţionaliste au fost formulate de: Woodrow Wilson în Statele Unite ale Americii, raportul Northcote- Trevelyan în Marea Britanie şi Max Weber în Germania. Ei au reuşit să dezvolte o abordare complexă şi s-ar putea afirma şi completă pentru perioada respectivă.
Abordarea politică
Necesitatea conturării unei astfel de abordări a pornit de la numeroasele disfuncţionalităţi apărute ca urmare a influenţei determinate de relaţia între politic şi administrativ, în general, şi managementul public, în special. În timp aceste influenţe au avut un rol deosebit, marcând semnificativ conţinutul proceselor de management şi de execuţie din instituţiile publice, obiectivele şi modul de realizare a lor.
Principalii reprezentanţi care au orientat cercetările lor asupra conţinutului acestei abordări sunt Wallace Sayre şi Paul Appleby. Deşi a existat o compatibilitate în ideologie, fiecare din cei doi au interpretat diferit relaţia între politic şi conducerea instituţiilor publice din administraţie.
Fără îndoială, cunoaşterea abordării politice în general şi a orientărilor de bază care s-au dezvoltat în cadrul acesteia facilitează înţelegerea influenţelor pe care factorul politic le are asupra managementului public şi permite descoperirea unora din cauzele pentru care unele sisteme administrative sunt mai eficiente decât altele, unii funcţionari publici sunt mai eficace decât alţii, iar cetăţenii sunt mai mult satisfăcuţi de modul în care instituţiile publice preiau şi satisfac nevoile lor.
Abordarea legală
Deşi, în literatura de specialitate, specialiştii, majoritatea adepţi ai abordării birocratice, nu i-au acordat atenţia cuvenită, totuşi trebuie sesizat faptul că, în diferite state a existat şi încă se mai menţine ideologia abordării legale. Potrivit acesteia aplicarea legilor elaborate şi transmise în sistemul administrativ justifică practic existenţa unui sistem administrativ care are ca obiectiv fundamental aplicarea şi urmărirea aplicării legilor generale şi specifice.
Principalii susţinători ai acestei abordări au fost: Frank Goodnow, Marshall Dimock şi Kenneth Davis.
Valorile fundamentale promovate de abordarea legală sunt: autoritatea, procedura desfăşurării proceselor administrative, drepturile şi responsabilităţile funcţionarilor publici şi aspectele juridice care influenţează rezultatele conflictelor apărute între funcţionari şi administraţie, între cetăţeni şi administraţie, între autorităţile administrative şi legislative.
Abordarea managementului ştiinţific
Începutul secolului al XX-lea a fost puternic marcat de ideologia specialistului american Frederick Taylor, care a dezvoltat o teorie coerentă, cu larga aplicabilitate în toate tipurile de organizaţii. Desigur, cercetările lui au fost determinate de situaţia foarte delicată în care se aflau SUA în acea perioadă. Pentru prima dată Taylor poziţionează în prim plan managementul organizaţiei. El a elaborat teoria cunoscută sub numele de abordarea managementului ştiinţific.
Două au fost coordonatele majore ale acestei accepţiuni: standardizarea muncii, ceea ce însemnă că întotdeauna poate fi identificat cel mai bun mod de a realiza o activitate şi urmărirea şi controlul pentru încadrarea în anumite standarde.
Abordarea Noului management public
În perioada 1980-1990, pentru organizaţiile din sectorul public a apărut şi s-a dezvoltat o nouă abordare asupra modului de conducere a acestora, ca răspuns la modelul tradiţional al administraţiei publice promovat la începutul secolului al XX-lea.
Cei mai mulţi specialişti din Marea Britanie, alte ţări europene, SUA, Australia etc. care au promovat şi susţinut noul curent, erau convinşi că implementarea acestuia înseamnă schimbări fundamentale în mentalitatea şi comportamentul funcţionarilor publici, în modul de exercitare a funcţiilor de conducere şi de execuţie, dar şi în orientarea organizaţiilor publice către piaţa serviciilor şi, implicit, către client.

3.      Coordonate ale misiunii instituţiilor publice în contextul Noului management public
Rolul instituţiei publice este acela de a oferi produse şi servicii publice de cea mai bună calitate pentru satisfacerea nevoilor sociale generale şi specifice pentru persoane fizice şi juridice, în condiţii de eficienţă economică.
În funcţie de domeniul în care este profilată instituţia publică, se menţionează expres produsul, serviciul, respectiv gama de produse şi servicii publice pe care le oferă. Reprezentanţii managementului public pot menţiona din gama sortimentală de servicii publice doar câteva considerate reprezentative, fapt care semnifică preocuparea mai mare pentru cele nominalizate, nu însă în defavoarea celorlalte categorii şi tipuri de servicii
precizate în cadrul legislativ.
Este importantă nominalizarea în conţinutul misiunii instituţiei publice a beneficiarilor de produse şi servicii. Aceştia se diferenţiază în funcţie de domeniul în care instituţia publică desfăşoară activitatea şi de specificul obiectului de activitate. Este normală şi evidentă o astfel de nominalizare a consumatorilor determinată atât de multitudinea serviciilor publice oferite, cât şi de varietatea clienţilor, în special pentru instituţiile din administraţia publică, care beneficiază de acestea. De asemenea, se poate integra în conţinutul misiunii exact categoria şi/sau categoriile de clienţi pe care îi are cu precădere în vedere instituţia publică. În conţinutul misiunii instituţiei publice este bine venită, pentru mai multă rigurozitate, o ierarhizare a acestora sau o diferenţiere a consumatorilor de produse şi servicii publice, în funcţie de anumite priorităţi declarate de reprezentanţii managementului public în perioade distincte.
Valorile şi aspiraţiile promovate într-o instituţie publică formează filosofia instituţiei publice respective. Este important ca valorile să fie declarate şi integrate în misiunea instituţiei publice, deoarece oferă informaţii despre percepţia managementului public şi celorlalţi angajaţi vis-à-vis de cetăţeni şi de relaţiile cu aceştia, atitudinea faţă de muncă, valorile etice considerate în procesele de muncă prin care serviciile publice sunt realizate şi furnizate către clienţi.
În procesul de fundamentare a sistemului de valori şi aspiraţii este necesară o abordare bidimensională, deoarece există un set de valori comune tuturor instituţiilor publice care desfăşoară activităţi în sectorul public, dar şi o serie de valori specifice determinate de particularităţile domeniului pentru care acestea sunt determinate.
Reforma managementului public susţine flexibilitatea şi adaptabilitatea, eliminarea şi simplificarea multor reguli, orientarea spre performanţă, informare şi o administraţie accesibilă şi orientată spre cetăţean. Problema este că aceste obiective, pe care cei mai mulţi le consideră admirabile, nu sunt lipsite de probleme. Managementul performanţei, chiar şi atunci când criteriile de performanţă au fost mai clar definite şi măsurătorile au fost mai puţin problematice, ar putea şi să facă mai mult rău decât bine.
În unele ţări reforma structurală introduce privatizarea ca formulă de creştere a eficienţei sectorului public, parteneriatul public-privat în furnizarea serviciilor publice, schimbarea raportului pe piaţa muncii între forţa de muncă ocupată din sectorul public şi cea ocupată din sectorul privat, creşterea investiţiilor în serviciile publice, utilizând sistematic mecanismele de tip piaţă; alte ţări studiază gradul în care pot să le utilizeze sau realizează schimbări considerabile care implică extinderea de facto a acestora fără o raportare anume la un model concret de piaţă.
În sistemul de management public din România profesionalizarea managementului public este absolut necesară dacă se doreşte orientarea sistemului administrativ şi a statului nostru către valorile promovate în toate democraţiile occidentale. Etapele importante ale acestui proces sunt:
1. elaborarea unui studiu amplu de diagnosticare în domeniul resurselor umane;
2. fundamentarea strategiei globale în domeniul resurselor umane în sectorul public;
3. elaborarea strategiei globale şi a strategiei în domeniul resurselor umane în administraţie şi în celelalte domenii de activitate din sectorul public;
4. pregătirea resurselor umane pentru implementarea strategiilor;
5. asigurarea climatului organizaţional;
6. implementarea strategiilor de resurse umane;
7. monitorizarea, evaluarea şi adaptarea strategiei globale şi a celei în domeniul resurselor umane.
Efectele unei astfel de schimbări fundamentale în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice din ţara noastră ar fi următoarele:
• îmbunătăţirea semnificativă a calităţii deciziilor administrative;
• amplificarea funcţionalităţii la nivel de instituţie şi de sistem administrativ în ansamblul lui;
• îmbunătăţirea calităţii serviciilor oferite instituţiilor şi cetăţenilor;
• îmbunătăţirea imaginii instituţiilor publice şi a autorităţilor statului etc.
Iniţierea şi accelerarea profesionalizării managementului public în sectorul public din ţara noastră reprezintă o premisă necesară în procesul reformei administrative, care aşteaptă a fi implementată în autorităţile şi instituţiile publice de la nivel central şi local.
Fără o profesionalizare a managementului public este foarte greu de crezut că instituţiile publice şi autorităţile administrative vor ajunge la niveluri de performanţă comparabile cu cele ale organizaţiilor similare din ţările dezvoltate.

4.      Concluzii
Serviciile publice există pentru a realiza obiectivele de interes public, pentru a creşte gradul de satisfacere a nevoilor, aşteptărilor cetăţenilor prin intermediul unui proces politic. Toate schimbările manageriale prezentate urmăresc realizarea obiectivelor publice cât mai eficient posibil şi furnizarea de informaţii absolut necesare fundamentării deciziilor de către politicienii care colaborează cu organizaţiile publice în cadrul unui proces de management desfăşurat în manieră interactivă.
Specialiştii nu pot estima încă peste cât timp se vor putea cunoaşte rezultatele implementării noilor valori ale Noului Management Public, dar sunt convinşi că, în timp, datorită dezvoltării dimensiunii manageriale a activităţilor desfăşurate în organizaţiile din sectorul public, managerii publici şi ceilalţi funcţionari publici vor deveni „întreprinzători” şi vor descoperi noi modalităţi de realizare şi furnizare a serviciilor publice, astfel încât cele mai multe din valorile promovate în cadrul Noului Management Public să poată fi realizate. Aceasta practic ar însemna reducerea costurilor cu cheltuielile birocratice şi creşterea ponderii resurselor alocate eficientizării serviciilor, prin dezvoltarea relaţiilor cu organizaţiile din sectorul privat.


BIBLIOGRAFIE

1.         Alexandru, Ioan, Popescu-Slăniceanu, Ion, Cărăuşan, Mihaela, Enescu, Cosmin Ionuţ, Dincă, Dragoş, Drept administrativ, Ed.Economică, Bucureşti, 2003.
2.         Androniceanu, Armenia, Noutăţi în managementul public, http://www.biblioteca-digitala.ase.ro/biblioteca/carte2.asp?id=10&idb=8
3.         Androniceanu, Armenia, Academia de Studii Economice din Bucureşti, Noul management public, un posibil model pentru reforma managementului public în sistemul administrativ din România
4.         Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, Noul management public, Suport de curs, Piteşti, 2007
5.         Christopher Pollitt, Public Management Institute, Noul management public – o privire de ansamblu asupra poziţiei sale actuale
6.         Chiriţoiu, Bogdan M., Pintea, Cosmin,  Sinteză privind Politicile Publice, Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea Bucureşti
7.         Matei,  Lucica, Sectorul public şi provocările europenizării, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, Bucureşti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu