miercuri, 30 septembrie 2015

Reabilitarea in lumina Codului Penal



1. Consideraţii introductive
Pe lângă pedepsele care trebuie executate, condamnarea generează şi alte decăderi, interdicţii şi incapacităţi pe care condamnatul este nevoit să le suporte chiar după terminarea executării. Antecedentele penale se înscriu în fişa de cazier judiciar şi pot atrage starea de recidivă, creând pentru condamnat o poziţie socială inferioară, atrăgând neîncrederea membrilor comunităţii, în timp ce o serie de acte normative, îndeosebi legi privind organizarea sau exercitarea unor funcţii sau profesii, cuprind interdicţii de acces sau continuare a exercitării lor pentru persoanele cu antecedente penale. Îngrădiri ale exerciţiului dreptului de a alege şi de a fi ales pentru persoanele cu antecedente penale sunt destul de obişnuite în legile electorale. În toate legislaţiile moderne însă au fost înscrise dispoziţii care limitează în timp efectul acestor consecinţe ale condamnării, aşa încât, după un interval de timp de la terminarea executării pedepsei, fostul condamnat să redobândească deplinătatea drepturilor sale.
2. Noţiune
Reabilitarea este mijlocul legal prin care fostul condamnat este deplin integrat, pe plan juridic, în societate. Reabilitarea este modul de înlăturare a consecinţelor penale şi extrapenale care au rezultat dintr-o condamnare. Reabilitarea urmăreşte reintegrarea socială completă a fostului condamnat, prin repunerea sa în statutul social de membru cu drepturi depline al comunităţii. Titlul VII, intitulat „Cauze care înlătură răspunderea penală sau consecinţele condamnării”, Capitolul IV, art. 133-139 constituie în prezent sediul reglementării reabilitării.
3. Felurile reabilitării
În legislaţia penală română există două feluri de reabilitare, anume reabilitarea de drept şi reabilitarea judecătorească. Reabilitarea de drept intervine ope legis, în anumite condiţii specifice, după trecerea unui anumit interval de timp, fără ca fostul condamnat să o ceară sau să o obţină printr-o procedură specială, iar dacă o cere în faţa instanţei aceasta este obligată să o constate. Reabilitarea judecătorească sau judiciară se obţine la cererea fostului condamnat, cu respectarea condiţiilor prevăzute de lege, pe calea unei proceduri speciale în faţa instanţei de judecată.
4. Efectele reabilitării
Potrivit art. 133 Cod penal, reabilitarea face să înceteze decăderile şi interdicţiile, precum şi incapacităţile care rezultă din condamnare. Reabilitarea înlătură, de asemenea, antecedentele penale, aşa încât condamnarea pentru care s-a obţinut reabilitarea nu mai este luată în seamă la stabilirea stării de recidivă. Reabilitarea produce şi alte efecte juridice privind, de exemplu, recunoaşterea vechimii în muncă sau a drepturilor de pensionar. Reabilitarea nu are însă ca urmare obligaţia de reintegrare în funcţia din care infractorul a fost scos în urma condamnării ori de rechemare în cadrele permanente ale forţelor armate sau de redare a gradului militar pierdut. În cazul reabilitării nu operează o „restitutio inintegrum”. Reabilitarea nu are efecte nici asupra măsurilor de siguranţă, cu excepţia interdicţiei de a se afla în anumite localităţi şi nu stinge nici răspunderea civilă rezultată din infracţiune. Reabilitarea produce efecte in personam, numai cu privire la condamnatul care a îndeplinit condiţiile legale pentru obţinerea dreptului de a fi reabilitat şi este indivizibilă, în sensul că ea nu poate fi obţinută numai pentru o parte dintre condamnările suferite de o persoană. Deoarece reabilitarea este personală şi indivizibilă, nu este posibil ca fostul condamnat să fie reabilitat în ce priveşte o condamnare şi în acelaşi timp, să rămână nereabilitat în privinţa altor condamnări. Termenul după a cărui împlinire se poate dispune reabilitarea curge de la data ultimei condamnări, dar va fi calculat în raport cu pedeapsa cea mai grea. Reabilitarea poate fi obţinută pentru orice condamnare. Deoarece legea nu face nici o distincţie între faptele grave sau mai puţin grave săvârşite de cei care solicită reabilitarea, reabilitarea poate fi obţinută de către orice infractor care îndeplineşte condiţiile legale. Reabilitarea produce efecte numai pentru viitor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu