miercuri, 30 septembrie 2015

Măsurile preventive şi alte măsuri procesuale



Sunt definite ca fiind acele instituţii de drept procesual penal care constau în anumite privaţiuni sau constrângeri personale sau reale, determinate de condiţiile sau împrejurările în care se desfăşoară procesul penal, prin ele urmărindu-se buna derulare a acestuia, pentru constatarea la timp şi în mod complet a faptelor ce constitui infracţiuni şi sancţionarea persoanelor vinovate penal.
Măsurile procesuale sunt:
a - măsurile preventive, adică reţinerea care nu poate fi mare de 24 de ore şi se dispune de organul de cercetare penală şi de procuror, obligarea de a nu părăsi localitatea şi obligarea de a nu părăsi ţara, măsuri ce pot fi dispuse de procuror, pe timp de cel mult 30 zile, în faza de urmărire penală şi de instanţă, pe timp nelimitat în cea de judecată şi arestarea preventivă. Măsura poate fi dispusă pe timp de până la 30 de  zile faţă de învinuit şi/ sau inculpat, numai de către judecător.
Prelungirea duratei  arestării preventive se dispune numai de către instanţă, la propunerea procurorului. Fiecare prelungire nu poate depăşi 30 zile şi – în total – în faza de urmărire penală, pentru majori, 180 de zile.
În ceea ce îi priveşte pe minori, durata arestării preventive a infractorilor având vârsta cuprinsă între 14 – 16 ani, în faza de urmărire penală nu poate depăşi 15 zile şi poate fi dispusă tot numai de judecător pentru maximum 60 de zile, ca urmare a prelungirilor ce se acordă tot de judecător.
Măsurile preventive pot fi revocate, la cerere sau din oficiu, atunci când nu mai există vreun temei care să justifice menţinerea şi pot înceta în condiţiile legii.
 O persoană arestată preventiv poate fi liberată provizoriu – sub control judiciar sau pe cauţiune – măsură ce poate fi revocată, în condiţiile în care cel în cauză a nesocotit, cu rea credinţă, obligaţiile ce-i reveneau.
b – măsuri de ocrotire şi de siguranţă.
Măsurile de ocrotire se iau faţă de persoane care, prin privarea de libertate a inculpatului, ar rămâne lipsite de îngrijire iar cele de siguranţă  - obligarea la tratament medical şi internarea medicală  - se dispun atunci când învinuitul sau inculpatul, se află în vreuna din situaţiile respective.
c – măsurile asiguratorii, adică acele măsuri cu caracter real, care au ca efect indisponibilizarea bunurilor mobile şi imobile ce aparţin inculpatului şi părţii civilmente responsabile, în vederea reparării pagubei produsă prin infracţiune şi pentru garantarea executării pedepsei amenzii.
Măsurile asiguratorii se pot realiza prin sechestru,poprire şi inscripţie ipotecară.
d  -  restituirea lucrurilor, modalitate de reparare a pagubei în natură;
e  -  restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu