joi, 13 iulie 2017

Principiile fundamentale ale dreptului procesual civil


            Principiile organizării si funcţionării justiţiei pot fi definite ca reguli cu caracter general pe baza cărora sunt structurate si isi exercită atribuţiile prevăzute de lege sistemul de instituţii care compun puterea judecătorească, raporturile dintre aceste instituţii precum si relaţiile pe care le stabilesc cu celelalte autorităţi ale statului, cu organizaţiile private si cu cetăţenii.

            Principiile de drept constituie idei conducătoare ale conţinutului tuturor normelor juridice, cuprind cerinţe obiective ale societăţii, cerinţe cu manifestări specifice fiecărei ramuri de drept.

            Dreptul procesul civil, ca ramură a sistemului de drept roman este constituit pe baza unor principii specifice, dar care sunt fundamentale pentru acestă ramură de drept, reguli esenţiale care determină structura internă a procesului civil, si pe temeiul cărora se stabilesc raporturile procesuale dintre părţile aflate in litigiu, precum si intre aceste părţi si instanţa de judecată chemată să infăptuiască justiţia si să restabilească drepturile subiective, incălcate sau contestate.

            Referitor la principiile care guvernează dreptul procesul civil in literatura de specialitate există opinii diferite.

            Intr-o primă opinie se consideră că fundamentale pentru dreptul procesual civil, sunt următoarele principii: principiul legalităţii, principiul aflării adevărului, principiul publicităţii si al oralităţii dezbaterilor, principiului rolului activ al judecătorului, principiul disponibilităţii, principiul contradictorialităţii, principiul nemijlocirii si principiul continuităţii.

            O altă opinie adaugă acestor principii si: exercitarea cu bună credinţă a drepturilor procesuale, controlul judiciar, colegialitatea instanţei constituite, egalitatea părţilor in proces, gratuitatea justiţiei, celeritatea, limba oficială.

            Un alt punct de vedere tratează separat principiile de organizare a justiţiei ca serviciu public: justiţia constituie monopol de stat, egalitatea in faţa justiţiei, gratuitatea justiţiei, jurisdictiile sunt permanente si sedentare, colegialitatea, unitatea funcţiei jurisdicţionale, ierarhia instanţelor judecătoresti.

1. Principiul legalităţii
            Principiul legalităţii, principiu cadru, inăuntrul căruia trebuie să se regăsească toate celelalte principii, implică respectarea actelor normative existente de către toate organele de stat, de toate persoanele juridice de drept public si privat, de toţi cetăţenii, de la cel mai umil cetăţean pană la seful statului.

            Principiul legalităţii semnifică faptul că desfăsurarea intregii activităţi procesuale, toate actele participanţilor la procesul civil, deliberarea si hotărarea pronunţată, trebuie să aibă loc si să se realizeze numai in conformitate cu prevederile legii. Art. 124 din Constituţie prevede că: “Justiţia se înfăptuieste în numele legii. Justiţia este unică, imparţială si egală pentru toţi. Judecătorii sunt independenţi si se supun numai legii”. Principiul legalităţii se referă atat la legalitatea instanţei cat si la independenţa judecătorilor.

            Legalitatea instanţelor presupune constituirea acestora in conformitate cu dispoziţiile legii. In acest sens, art.126 alin.1 din Constituţie prevede că “Justiţia se realizează prin Înalta Curte de Casaţie si Justiţie si prin celelalte instanţe judecătoresti stabilite prin lege”. Respectarea principiului legalităţii impune respectarea tuturor dispoziţiilor legale referitoare la compunerea si constituirea instanţei, la competenţa acestora, precum si a celor referitoare la procedura de soluţionare a pricinilor civile.

            Independenţa judecătorilor si supunerea lor numai legii, este consacrată in Constituţie (art.124 alin.3: “judecătorii sunt independenţi si se supun numai legii”) si este garantată si de alte dispoziţii legale (Legea privind organizarea judiciară, Codul de procedură civilă).

            Separarea funcţiilor jurisdicţionale de celelalte funcţii ale organelor statului, delimitarea riguroasă a atributiilor acestor organe, scoaterea instantelor judecătoresti din sfera de interese de orice fel, stabilirea unor incompatibilităţi si a unor situaţii in care judecătorul, procurorul sau grefierul pot fi recuzaţi, incompatibilitatea cu alte funcţii ca si inamovibilitatea, constituie garanţii ale independenţei judecătorului.


2. Principiul aflării adevărului
            Acest principiu presupune existenta unei concordanţe depline intre realitatea imprejurărilor in care s-a produs faptul prejudiciabil si concluziile la care a ajuns instanţa, exprimate in hotărarea dată cu privire la aceste imprejurări.

           Judecătorii vor putea ordona administrarea probelor pe care le consideră necesare pentru aflarea adevărului chiar dacă părţile se impotrivesc, inscrierea in Codul de procedură civilă a rolului activ al judecătorului constituind o garanţie a aflării adevărului.

            In vederea aflării adevărului in pricina dedusă judecăţii probele trebuie să fie apreciate de judecător potrivit convingerii sale intime, regimul probelor formale fiind desfiinţat.

3. Principiul dreptului la apărare
            Potrivit prevederilor art.24 din Constitutie dreptul la apărare este garantat, in tot cursul procesului părţile avand dreptul să fie asistate de un avocat ales sau numit din oficiu.

            Realizarea dreptului la apărare prin modul de organizare si funcţionare a instantelor este asigurată de:

- existenţa unui sistem de principii care stă la baza organizării si funcţionării instanţelor precum legalitatea, egalitatea, publicitatea etc.
- reglementarea instituţiilor incompatibilităţii, abţinerii si recuzării;
- obligaţia judecătorului de a avea un rol activ;
- organizarea ierarhică a instanţelor in vederea realizării controlului judiciar;
- dispoziţiile din Codul de procedură civilă in legătură cu desfăsurarea procesului civil.
            Dreptul la apărare se realizează si prin posibilitatea ca partea să fie asistat de un avocat.


4. Principiul publicităţii
            Publicitatea sedinţei de judecată este consacrată in Codul de procedură civilă: “sedinţele vor fi publice afară de cazurile cand legea dispune altfel”.

            De la acest principiu există o excepţie: “instanţa poate sa dispună ca dezbaterile sa se facă în sedinţă secretă, dacă dezbaterea publică ar vătăma ordinea sau moralitatea publică sau pe părti. În acest caz, părţile vor putea fi însoţie în afară de aparătorii lor, de cel mult două persoane desemnate de ele”. Hotărarea se pronunţă intotdeauna in sedinţă publică, sub sancţiunea nulităţii.


5. Principiul oralităţii
            In vederea respectării acestui principiu presedintele competului are obligaţia, sub sancţiunea nulitaţii hotărarii, de a da cuvantul părţilor pentru a-si susţine oral pretenţiile, a discuta regularitatea actelor de procedură, a propune probe si a formula concluzii.

            Incălcarea acestui principiu care inseamnă totodată si incălcarea principiilor contradictorialităţii si al dreptului la apărare, are loc dacă presedintele completului nu dă cuvantul părţilor, pentru ca acestea să-si susţină pretenţiile, probele, să combată cererile celorlalte părţi, si să formuleze concluzii in fond. Prin aceasta se produce o vătămare părţii care nu poate fi inlăturată decat prin anularea hotărarii.


6. Principiul rolului activ al judecătorului
            Principiul rolului activ al judecătorului obligă instanţa ca mai intai de toate să dea acţiunii calificarea juridică exactă si in funcţie de aceasta să verifice condiţiile de admisibilitate a cererii si să se pronunţe apoi in concret asupra tuturor capetelor de cerere.

            Au fost aduse modificări Codului de procedura civila, subliniind rolul judecătorului in procesul civil, in sensul că acesta are indatorirea de a stărui in toate fazele procesuale pentru soluţionarea amiabilă a cauzei. In aceste condiţii, se poate considera că judecătorul este indreptăţit să atragă atenţia părţilor cu privire la drepturile si obligaţiile ce le revin, indiferent dacă sunt sau nu asistate sau reprezentate.


            Rolul activ al judecătorului in procesul civil se concretizează astfel:

- dă calificare exactă cererii, in raport de conţinutul ei si nu după denumirea dată de parte;
- conduce dezbaterile, putand să ia măsurile legale pentru buna desfăsurare a procesului civil;
- invocă din oficiu incălcarea normelor imperative;
- are posibilitatea de a pune intrebări părţilor si de a pune in discuţia lor orice imprejurarea de fapt sau de drept care duce la soluţionarea pricinii;
- facultatea de a ordona probe din oficiu, chiar peste voinţa părţilor (proba dispusă de instanţă trebuie să fie legală, concludentă si pusă in discuţia părţilor pentru a fi dezbătută);
- are obligaţia de a folosi toate mijloacele legale pentru a preveni orice greseală in cunoasterea faptelor in vederea descoperirii adevărului.

7. Principiul disponibilităţii
            Procesul civil este caracterizat de disponibilitate in sens material si in sens procesual. Principiul disponibilităţii cuprinde următoarele drepturi:
- dreptul persoanei interesate de a porni sau nu procesul civil. Procesul trebuie deschis de acea persoană care pretinde că i s-a incălcat sau nesocotit un drept subiectiv civil, ori care nu-si poate realiza interesul decat pe calea justiţiei. In mod excepţional, instanţa poate acţiona din oficiu, dar pentru aceasta are nevoie de o prevedere legală expresă;
- dreptul de a determina limitele cererii de chemare in judecată sau ale apărării. Limitele cererii sunt determinate de reclamant, el fiind cel care stabileste cadrul procesual, persoanele chemate in proces si obiectul procesului.
            Instanţa este ţinută să se pronunţe, in limitele investirii, numai cu privire la persoanele care au fost chemate in judecată si asupra obiectului determinat al pricinii, stabilit prin cererea de chemare in judecată, deoarece nici o dispoziţie legală nu prevede posibilitatea instanţei de a se pronunţa asupra vreunei chestiuni necerută de nici una din părţi si pusă in discuţie din oficiu de instanţă.
            Legea procesuală ingăduie părţilor să cheme in cadrul procesului inceput si alte persoane sub forma intervenţiei forţate (chemare in judecată a altei persoane, chemarea in garanţie, arătarea titularului dreptului), de asemenea terţele persoane pot interveni in proces sub forma intervenţiei voluntare principale sau accesorii;
- dreptul de a renunţa la judecată sau la dreptul subiectiv, dreptul de achiesare si dreptul de a stinge litigiul printr-o tranzacţie. Spre deosebire de procesul penal care este guvernat de principiul oficialităţii, procesul civil este guvernat de principiul disponibilităţii care permite părţilor să intervină in cursul obisnuit al procesului.
            Renunţarea la acţiune sau la dreptul material dedus judecăţii, la o cale de atac, achiesarea paratului la pretenţiile reclamantului, la hotărare, sau tranzacţia, sunt forme prin care se poate pune capăt procesului civil, in orice fază ar fi acesta. Rolul activ al judecătorului dă dreptul acestuia să lămurească părţile asupra consecinţelor grave pe care le au aceste acte de dispoziţie;
- dreptul de a ataca sau nu prin căile de atac legale, hotărarea judecătorească, si de a stărui sau nu in calea de atac exercitată. Partea care a pierdut procesul in faţa instanţei de fond, este indreptăţită să atace cu apel sau cu recurs hotărarea, sau de a achiesa in mod expres sau tacit, ori de a renunţa, la calea de atac exercitată;
- dreptul de a cere executarea hotărarilor judecătoresti. Partea care a castigat definitiv procesul are in interes să ceară punerea in executare silită a hotărarii judecătoresti dacă debitorul nu-si execută de bună voia obligaţia. In virtutea principiului disponibilităţii, partea care a castigat, poate să renunţe la executare.

8. Principiul contradictorialităţii
            Principiul contradictorialităţii se intalneste in raporturile dintre părţi si in raporturile dintre părţi si instanţă manifestandu-se in toate fazele si etapele procesului civil, excepţie făcand etapele deliberării si pronunţării hotărarii.
            Contradictorialitea in procesul civil ingăduie părţilor să participe activ la prezentarea, argumentarea si dovedirea dreptului lor, in cursul desfăsurării judecăţii, avand dreptul de a discuta si combate susţinerile făcute de fiecare din ele, precum si de a-si expune punctul de vedere asupra iniţiativelor instanţei in scopul stabilirii adevărului si al pronunţării unei hotărari legale si temeinice.
            In conţinutul său principiul contradictorialităţii asigură, pe de o parte dreptul părţilor de a prezenta si discuta intregul material probator, si pe de altă parte, dreptul părţilor de a-si expune părerea si argumentele lor, in fapt si in drept, cu privire la toate problemele ce trebuie soluţionate, de la o simplă cerere incidentă sau ridicarea unei excepţii pană la dezbaterea insăsi a fondului cauzei, instanţa neputand să se pronunţe fără a asculta concluziile părţilor.
            Contradictorialitatea se manifestă chiar din etapa prealabilă dezbaterilor, deoarece prin cererea de chemare in judecată si prin intampinare părţile isi aduc la cunostinţă reciproc pretenţiile si apărările lor, precum si probele de care inţeleg să se servească.
            La primirea cererii de chemare in judecată, presedintele fixează termenul de judecată si dispune citarea părţilor, acesta neputand hotări decat după citarea sau infăţisarea părţilor. Atunci cand se constată că partea care lipseste nu a fost legal citată, judecata se amană. Neindeplinirea procedurii de citare cu partea care nu a atacat hotărarea cu apel, nu atrage nulitatea hotărarii primei instanţe si nulitatea nu poate fi invocată din oficiu, ea putand fi invocată numai de partea interesată, respectiv de partea faţă de care procedura de citare a fost viciată.
            Presedintele completului dă cuvantul ambelor părţi punand in discuţia acestora orice imprejurare de fapt sau de drept care poate ajuta la soluţionarea pricinii.
            Un alt aspect al contradictorialităţii il constituie faptul că incuviinţarea probelor se face in sedinţă publică, nici o probă nu poate fi opusă celeilalte părţi dacă nu i s-a dat posibilitatea de a o discuta, hotărarea neputandu-se intemeia pe un act depus după incheierea dezbaterilor.
            Principiul contradictorialităţii se intalneste si la judecarea căilor de atac, dacă termenul de exercitare a acestora curge de la comunicarea hotărarii, instanţa va dispune ca hotărarea să fie comunicată pentru ca părţile să o poată examina si să poată decide dacă o atacă sau nu prin căile legale.
            Acest principiu isi găseste aplicare si in faza executării silite, intrucat debitorul care este incunostiinţat cu privire la executarea silită poate să se apere pe calea contestaţiei la executare.
            Nerespectarea acestui principiu deosebit de important deoarece asigură si dreptul la apărare si aflarea adevărului, este sancţionat cu nulitatea hotărarii.

9. Principiul nemijlocirii
            Acest principiu constă in obligaţia instantei de a cerceta direct si nemijlocit intregul material probator, toate elementele care servesc la lămurirea imprejurărilor cauzei. Nemijlocirea impune cu necesitate folosirea unor dovezi primare, respectiv cerinţa ca intre instanţă si conţinutul faptic ce urmează a fi stabilit, să existe cat mai puţine verigi intermediare, ca numărul de izvoare si mijloace interdependente pentru probaţiune, in cadrul oricărei probe judiciare, să fie redus, pe cat posibil, la minim.
            Conform legislaţiei actuale, administrarea dovezilor se face de către completul de judecată in intregul său, fie la sediul instanţei, fie la locul unde se găseste proba ce urmează a fi administrată.
            De la acest principiu se admit cateva excepţii:
- administrarea de probe prin procedura asigurării dovezilor;
- dovezile administrate de o instanţă necompetentă răman căstigate judecăţii si instanţa competentă nu va putea dispune refacerea lor, decat pentru motive temeinice;
- dovezile administrate intr-o cerere perimată, răman valabile in măsura in care noua instanţă socoteste că nu este de trebuinţă refacerea lor;
- instanţa care soluţionează cererea de strămutare poate hotări ca actele indeplinite si probele administrate de instanţă inainte de strămutare să rămană valabile.

10. Principiul continuităţii
            Principiul continuităţii presupune ca judecarea pricinii să se facă de la inceput si pană la sfarsit de acelasi complet de judecată, intr-o singură sedinţă, care să se incheie prin deliberarea judecătorilor si pronunţarea hotărarii.
            In legislaţia noastră acest principiu are o aplicativitate limitată la faptul a hotărarea trebuie să fie pronunţată de aceiasi judecători in faţa cărora sau pus concluziile in fond.
            Nerespectarea acestui principiu atrage casarea hotărarii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu