marți, 10 iunie 2014

Reprezentarea succesorală



Definire, natură juridică, domeniu de aplicare
Potrivit art. 965 C. civ., prin reprezentare succesorală, un moştenitor legal de un grad mai îndepărtat, numit reprezentant, urcă, în virtutea legii, în drepturile ascendentului său, numit reprezentat, pentru a culege partea din moştenire ce i s-ar fi cuvenit acestuia dacă nu ar fi fost nedemn faţă de defunct sau decedat la data deschiderii moştenirii.
Ca noutate, noul Cod civil dă posibilitatea reprezentării ascendentului decedat, dar și a ascendentului nedemn față de defunct, decedat sau în viață.
Reprezentarea succesorala reprezinta o inlocuire a unei persoane anterior decedate si nu o inlocuire a vointei unei persoane in viata.
Nu se confunda cu reprezentarea in actele juridice, in general definita ca fiind procedeul prin care o persoana numita reprezentant, incheie un act juridic in numele si pe seama unei alte persoane numite reprezentat.
Reprezentarea succesorala este admisa in privinta descendentilor copiilor defunctului si a descendentilor din frati sau surori. (art. 966 alin. 1). Deoarece reprezentarea deroga de la principiile generale ale devolutiunii legale a mostenirii, dispozitiile ce o prevad sunt de stricta interpretare.

Conditiile reprezentarii succesorale
Pentru a opera reprezentarea se cer intrunite anumite conditii, unele in persoana reprezentatului, altele in persoana reprezentatului. Descendenții copiilor defunctului și descendenții din frați și surori pot beneficia de reprezentarea succesorală numai dacă sunt îndeplinite două condiții:
a) cel reprezentat sa fie nedemn sau decedat la data deschiderii mostenirii;
Potrivit art. 965 Cod Civil, reprezentarea operează în cazul reprezentantului nedemn față de defunct sau decedat la data deschiderii succesiunii.
Potrivit art. 967 alin.3, reprezentarea operează chiar dacă reprezentantul este nedemn faţă de reprezentat sau a renunţat la moştenirea lăsată de acesta ori a fost dezmoştenit de el. Alin. 1 al aceluiași articol, prevede că poate fi reprezentată persoana lipsită de capacitatea de a moşteni, precum şi nedemnul, chiar aflat în viaţă la data deschiderii moştenirii.
Condiția este îndeplinită și dacă cel care este reprezentat a decedat în aceeași împrejurare cu cel care lasă moștenirea, deoarece sunt prezumați că au murit în același moment (art. 957 alin. 2). Chiar și persoana dispărută poate fi reprezentată, deoarece până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești declarative de moarte rămase definitivă este prezumată a fi în viață.
b) Potrivit art. 967 alin. 2, pentru a veni prin reprezentare succesorală la moştenirea defunctului, reprezentantul trebuie să îndeplinească toate condiţiile generale pentru a-l moşteni pe acesta, și anume:
-      sa aiba capacitate succesorala;
-      sa aiba vocatie succesorala generala proprie la mostenirea defunctului
-      să nu fie nedemn față de defunct, să nu fi renunțat la moștenirea acestuia și să nu fi fost exheredat (în cazul moștenitorilor rezervatari)
Adoptatul cu efecte depline poate beneficia de reprezentare deoarece adoptatul si descendentii lui devin rude cu adoptatorull si rudele lui.
Reprezentarea opereaza chiar daca reprezentantul este nedemn de a veni la mostenirea reprezentatului (nedemnitatea produce efecte relative, numai in raport cu persoana de fata de care s-a savarsit fapta). Sau daca reprezentantul a renuntat la mostenirea reprezentatului sau a fost exheredat de acesta .

Modul in care opereaza reprezentarea
1. Reprezentarea opereaza in toate cazurile – Daca reprezentarea nu ar fi admisa pe o tulpina, vor veni la mostenire nepotii de pe cealalta tulpina, prin reprezntare excluzand de la mostenire pe copilul nedemnului.
2. Reprezentarea este admisa la infinit in cadrul clasei I de mostenitori in sensul ca acestia, indiferent de grad pot fi reprezentati (nepoti, stranepoti). In cazul descendentilor din frati si surori pot beneficia de reprezentare numai rudele colaterale pana la gradul III inclusiv.
3. Reprezentarea opereaza de drept, in temeiul legii fara a mai fi necesara indeplinirea altei conditii pe langa cele prezentate. Reprezentarea opereaza imperativ, caci ea nu poate fi influentata de vointa descendentilor (decat renuntand la mostenire) sau a defunctului.

Efectele reprezentarii succesoare
Ca efect principal al reprezentării succesorale, descendentul- reprezentant urcă în drepturile ascendentului său - reprezentat, pentru a culege partea din moştenire ce i s-ar fi cuvenit acestuia dacă nu ar fi fost nedemn faţă de defunct sau decedat la data deschiderii moştenirii (art. 965 C. civ).
Potrivit noului Cod civil, reprezentarea succesorală produce efecte generale și particulare.

Efectul general
Potrivit art. 968 alin. 1 C.civ., în cazurile în care operează reprezentarea succesorală, moştenirea se împarte pe tulpină. 
Potrivit art. 968 alin. 2, prin tulpină se înţelege:
- înăuntrul clasei întâi, descendentul de gradul întâi care culege moştenirea sau este reprezentat la moştenire;
- înăuntrul clasei a doua, colateralul privilegiat de gradul al doilea care culege moştenirea sau este reprezentat la moştenire.
Dacă aceeaşi tulpină a produs mai multe ramuri, în cadrul fiecărei ramuri subdivizarea se face tot pe tulpină, partea cuvenită descendenţilor de acelaşi grad din aceeaşi ramură împărţindu-se între ei în mod egal (art. 968 alin.3).
Odată cu drepturile pe care le dobândesc prin reprezentare, moștenitorii răspund și de pasivul succesiunii.

Efectul particular
Potrivit dispozitiilor art. 969 alin. 1 C. civ., copiii nedemnului concepuţi înainte de deschiderea moştenirii de la care nedemnul a fost exclus vor raporta la moştenirea acestuia din urmă bunurile pe care le-au moştenit prin reprezentarea nedemnului, dacă vin la moştenirea lui în concurs cu alţi copii ai săi, concepuţi după deschiderea moştenirii de la care a fost înlăturat nedemnul. Raportul se face numai în cazul şi în măsura în care valoarea bunurilor primite prin reprezentarea nedemnului a depăşit valoarea pasivului succesoral pe care reprezentantul a trebuit să îl suporte ca urmare a reprezentării.
Raportul se face potrivit dispoziţiilor prevăzute în secţiunea dedicată ”raportului donațiilor”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu