sâmbătă, 16 februarie 2013

Variante ale strategiei de piaţă


a) Strategia de penetrare a pieţei presupune concentrarea eforturilor întreprinderii prin îmbunătăţirea poziţiei pe pieţele actuale, în condiţiile oferirii, în continuare, a aceloraşi produse. Aceasta îmbunătăţire se poate realiza prin creşterea efectivităţii şi eficientei acţiunilor de marketing, în special a celor destinate promovării şi distribuţiei. Prin astfel de acţiuni, cumpărătorii actuali pot fi influenţaţi în sporirea cantităţilor consumate, în folosirea mai frecventa a unui produs sau serviciu, în înlocuirea lui la termene mai scurte etc.
b) Strategia de dezvoltare a pieţei orientează întreprinderea spre găsirea unor noi segmente de cumpărători, care să-i solicite produsele (serviciile) actuale, cărora urmează să le dea utilizări noi. Numeroşi producători de avioane, de exemplu, au reuşit ca aceleaşi tipuri de avioane, care, iniţial, erau vândute spre a fi utilizate pentru transportul de pasageri, să le livreze, cu foarte mici modificări, şi unor cumpărători care le folosesc pentru transportul de mărfuri, sau le livrează, fără nici un fel de modificări, unor companii specializate în transporturi charter.
c) Strategia de reformulare conduce la îmbunătăţiri ale produselor, cu scopul de a spori vânzările acestora pe pieţele actuale ale întreprinderii. Un exemplu clasic de astfel de strategie il constituie perfecţionarea continua a detergenţilor, utilizaţi, în gospodărie, pentru spălatul rufelor.
d) Strategia de extindere a pieţei are în vedere modificări ale actualelor produse şi introducerea acestora pe noi pieţe de desfacere. În acest sens, se pot aminti numeroasele adaptări aduse mijloacelor de transport pe cablu, destinate turismului montan, fapt care a condus la câştigarea unor noi pieţe de desfacere a produsului turistic romanesc.
e) Strategia de înlocuire vizează lansarea, pe aceleaşi pieţe, a unor sortimente noi, îmbunătăţite, ale unui produs, realizat pe baza unor tehnologii asemănătoare cu cele ale produsului iniţial. Firma Gillete, spre exemplu, a înlocuit în mod constant sortimentele de lame de ras existente pe piaţă; iniţial, au fost lansate lamele de tip “blue”, după care au urmat cele de tipul “super blue”, apoi “stainless steel” şi, în sfârşit, “platinum plus”. Un alt exemplu, în aceasta privinţa, il constituie crearea de noi sortimente de tip Gerovital, comercializate cu succes, pe pieţele turistice internaţionale, de către tara noastră.
f) Strategia diferenţierii produselor şi cea a segmentării pieţei este conceputa cu scopul de a dezvolta noi variante sortimentale ale unui produs si a le lansa pe piaţă, în vederea satisfacerii anumitor segmente ale acesteia. Producătorii de şampon oferă un exemplu tipic de astfel de strategie. Ei au găsit numeroase modalităţi de diferenţiere a produsului şampon şi de segmentare a pieţei, în funcţie de sexul consumatorului, de vârsta acestuia, de natura parului etc.
g) Strategia extinderii liniei produselor urmăreşte dezvoltarea de noi produse, care au la baza tehnologii înrudite cu cele ale actualelor produse şi sunt destinate aceloraşi segmente de piaţă. Reţeaua de restaurante ne oferă nenumărate exemple, când prin aceeaşi tehnologie de preparare, se obţin produse noi, destinate aceloraşi segmente de consumatori. De asemenea, sunt numeroase exemplele de producători de produse electronice, care, de-a lungul anilor, şi-au extins mereu gama liniilor de fabricaţie, oferind, în prezent, pieţei produse ca: aparate de radio, televizoare,  etc.
h) Strategia diversificării concentrice presupune atragerea de noi segmente de cumpărători, adăugând, la linia actuala de produse, variante noi, care oferă avantaje sinergetice atât pe plan tehnologic, cat şi pe cel al marketingului. O serie de producători din industria alimentara, de exemplu, au utilizat o astfel de strategie, cucerind importante segmente de noi consumatori, prin lansarea, pe piaţă, a unor alimente sau băuturi dietetice.
i) Strategia diversificării orizontale consta în dezvoltarea de noi produse, pentru care se utilizează tehnologii diferite de cele ale produselor actuale şi care sunt destinate aceloraşi segmente de piaţă. Spre exemplu, pe plan internaţional, sunt cunoscute companii aeriene care se asociază cu firme furnizoare de servicii (de alimentaţie, aeroportuare etc.), în scopul diversificării produselor turistice, oferite pieţei. Un alt exemplu, pe plan internaţional, se refera la firme care, alături de maşini de casa, au început să ofere, unei anumite pieţe, maşini de calcul şi chiar calculatoare electronice.
j) Strategia diversificării laterale reprezintă alternativa care conduce întreprinderea spre realizarea de produse noi, care nu au legătura cu actualele produse, nici din punct de vedere tehnologic, nici din cel al segmentelor de piaţă. De exemplu, cunoscuta întreprindere Guban oferă pieţei, printre altele, pantofi pentru femei, crema pentru încălţăminte şi corpuri de iluminat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu