sâmbătă, 16 februarie 2013

Formularea strategiilor de nivel funcţional


Aceste strategii se concentrează pe activităţi funcţionale:
-          marketing, poziţia pe piaţă, canale de distribuţie, promovarea vânzărilor, probleme de preţ etc.
-          finanţe, politica împrumuturilor şi a dividendelor, managementul activelor, structura capitalului.
-          producţie, îmbunătăţirea productivităţii, planificarea producţiei, amplasarea maşinilor, a instalaţiilor şi a fabricilor, legislaţie.
-          cercetare şi dezvoltare, produse noi, previziuni tehnologice, patente, licenţe.
-          resurse umane, politică şi personal, relaţii de muncă, politica de promovare, perfecţionare, recrutare, selecţie, etc..

Strategia de marketing

Strategia de marketing se referă la problemele legate de tehnicile de promovare, de preţuri, de diversificarea produselor, de poziţia pe piaţă, de imaginea generală a organizaţiei. Pentru multe organizaţii, strategia de marketing este cea mai importantă dintre strategiile  funcţionale. Este cazul companiilor producătoare de băuturi răcoritoare, a celor producătoare de bere, a companiilor producătoare de jucării şi chiar a companiilor care comercializează cereale.

Strategia financiară

Această strategie are în vedere structura capitalului, politica împrumuturilor şi a dividendelor, managementului activelor etc.
 În ceea ce priveşte structura capitalului se impune alegerea proporţiei optime între capitalul iniţial şi împrumuturile pe termen lung, astfel ca aceasta să ducă la cele mai mici costuri posibile. Politica dividendelor determină care este proporţia dividendelor reţinute pentru creştere şi dezvoltare. Referitor la împrumuturi se pune întrebarea: care este limita acestora şi în ce forme?

Strategia de producţie

Ea se concentrează pe probleme de calitate, productivitate şi tehnologie şi derivă din strategia de marketing. Dacă strategia de marketing cere produse de înaltă calitate şi produse la preţuri ridicate atunci este normal ca producţia să se concentreze în principal pe calitate şi numai în plan secundar pe costuri. În fabricaţie, planificarea producţiei (când, cât , ce şi cum să produci) este foarte importantă.

De asemenea în strategia de producţie trebuie avute în vedere legislaţia şi reglementările în vigoare (protecţia mediului, condiţiile de securitate a muncii, asigurarea sănătăţii etc).
De mare importanţă pentru strategiile de producţie, pentru multe companii, sunt automatizarea, robotizarea şi sistemele flexibile de fabricaţie.
Strategia resurselor umane
Politica resurselor umane presupune strategii adecvate de motivare, selecţie şi evaluare a performanţelor. Un alt aspect al strategiei resurselor umane este legat de relaţiile de muncă, în special negocierile cu sindicatele sau reprezentanţii angajaţilor. În acest sens trebuie să se ţină seama şi de legislaţia în vigoare (de exemplu, legea sindicatelor).
Strategia dezvoltării şi cercetării
Aceasta strategie presupune introducerea de noi produse sau modernizarea celor existente. În alegerea unei strategii optime, trebuie avute în vedere progresele realizate precum şi previziunile în domeniul tehnologic, patente, licenţe etc. Dacă o firmă dezvoltă un nou produs sau un procedeu tehnologic nou şi le patentează, atunci alte firme nu le pot utiliza. În schimb firma poate vinde patente sau licenţe şi să obţină profituri suplimentare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu