duminică, 4 noiembrie 2012

Imaginea unei instituţiei şi a conducătorului instituţiei



1.      Serviciile publice comunitare pentru situaţii de urgenţă
Serviciile publice comunitare pentru situaţii de urgenţă se organizează în subordinea consiliilor locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti.
Serviciile publice comunitare pentru situaţii de urgenţă au ca scopuri principale: apărarea vieţii, bunurilor şi mediului împotriva incendiilor şi dezastrelor, precum şi realizarea măsurilor de protecţie civilă.
Aceste servicii publice comunitare fac parte din forţele de protecţie ale sistemului de securitate naţională.
Serviciile publice comunitare pentru situaţii de urgenţă sunt profesioniste şi voluntare.
A. Serviciile publice comunitare profesioniste se înfiinţează în subordinea consiliilor judeţene prin preluarea de la Ministerul de Interne a structurilor unificate ale inspectoratelor de protecţie civilă, a grupurilor şi brigăzilor de pompieri militari.
Serviciile publice comunitare profesioniste se înfiinţează în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi a consiliilor locale ale sectoarelor acestuia, prin preluarea de la Ministerul de Interne a structurilor unificate ale inspectoratelor de protecţie civilă şi Brigăzii de Pompieri a Municipiului Bucureşti şi sectoarelor acestuia.
Serviciile publice comunitare profesioniste funcţionează ca instituţii publice cu personalitate juridică.
B. Serviciile publice comunitare voluntare se organizează în subordinea consiliilor locale prin unificarea serviciilor publice de pompieri civili şi a formaţiunilor de protecţie civilă din subordinea acestora.
Activitatea serviciului public comunitar pentru situaţii de urgenţă este coordonată de către preşedintele consiliului judeţean şi de către primarul general al municipiului Bucureşti, respectiv de către primarii comunelor, oraşelor, municipiilor şi ai sectoarelor capitalei.
Pentru buna funcţionare a acestor servicii a fost înfiinţat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă care este un organ de specialitate al administraţiei publice centrale, demilitarizat, cu personalitate juridică în subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Inspectoratul s-a înfiinţat prin preluarea de la Ministerul Administraţiei şi Internelor a structurii unificate, realizată prin reorganizarea Comandamentului Protecţiei Civile şi a Inspectoratului General al Corpului Pompierilor Militari.
Inspectoratul asigură, la nivel naţional, punerea în aplicare, într-o concepţie unitară, a legislaţiei în vigoare în domeniile date în competenţă prin lege, precum şi coordonarea şi controlul metodologic al serviciilor publice comunitare.
Personalul serviciilor publice comunitare profesioniste, al Inspectoratului, al unităţilor şi instituţiilor subordonate acestuia se compune din:
a) ofiţeri, maiştri şi subofiţeri de protecţie civilă, pompieri şi specialişti;
b) funcţionari publici calificaţi pentru îndeplinirea atribuţiilor specifice;
c) personal contractual operativ de execuţie, atestat în meseriile de protecţie civilă, pompieri şi alte specializări;
d) personal contractual auxiliar.
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a fost înfiinţat în 15 decembrie 2004, conform H.G.R. 1490 din anul 2004, modificată şi completată de H.G.R. 1514 din anul 2005, prin fuziunea Comandamentului Protecţiei Civile şi Inspectoratului General al Corpului Pompierilor Militari ca unitate subordonată Ministerului Administraţiei şi Internelor.
La nivel naţional IGSU coordonează toate organizaţiile implicate în managementul situaţiilor de urgenţă, în concordanţă cu reglementările internaţionale.
Situaţii de urgenţă gestionate de I.G.S.U.:
·         Incendii;
·         Accidente nucleare şi/sau urgenţe radiologice;
·         Inundaţii;
·         Accidente chimice cu implicaţii în afara amplasamentului;
·         Avarierea gravă a sistemelor de gospodărie comunală;
·         Explozii necontrolate ale muniţiei rămase din timpul conflictelor militare;
·         Poluări marine în zona costieră;
·         Căderi de obiecte din atmosferă şi din cosmos.
Având în vedere existenţa, în domeniul managementului prevenirii şi gestionării situaţiilor de urgenţă, a unui sistem instituţional parţial închegat, cu funcţionare temporară şi care se activează abia la momentul producerii situaţiilor de urgenţă şi pentru a asigura instituirea în cel mai scurt timp a unui cadru legal modern şi a unor mecanisme manageriale perfecţionate, menite să asigure, în mod unitar şi profesionist, apărarea vieţii şi sănătăţii populaţiei, a mediului înconjurător, a valorilor materiale şi culturale importante pe timpul producerii unor situaţii de urgenţă, care să permită restabilirea rapidă a stării de normalitate, Guvernul României a adoptat Ordonanţa de Urgenţă (nr. 21/ 15.04.2004) prin care a fost înfiinţat Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, pentru asigurarea resurselor şi coordonarea acţiunilor în situaţii de urgenţă.
Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, se înfiinţează, se organizează şi funcţionează pentru prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă, asigurarea şi coordonarea resurselor umane, materiale, financiare şi de altă natură necesare restabilirii stării de normalitate. Sistemul Naţional este organizat de autorităţile administraţiei publice şi se compune dintr-o reţea de organisme, organe şi structuri abilitate în managementul situaţiilor de urgenţă, constituite pe niveluri sau domenii de competenţă, care dispune de infrastructura şi de resursele necesare pentru îndeplinirea atribuţiilor prevăzute în ordonanţa de urgenţă menţionată.
Principiile managementului situaţiilor de urgenţă sunt:
·         previziunea şi prevenirea;
·         prioritatea protecţiei şi salvării vieţii oamenilor;
·         respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului;
·         asumarea responsabilităţii gestionării situaţiilor de urgenţă de către autorităţile administraţiei publice;
·         cooperarea la nivel naţional, regional şi internaţional cu organisme şi organizaţii similare;
·         transparenţa activităţilor desfăşurate pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă, astfel încât acestea să nu conducă la agravarea efectelor produse;
·         continuitatea şi gradualitatea activităţilor de gestionare a situaţiilor de urgenţă, de la nivelul autorităţilor administraţiei publice locale până la nivelul autorităţilor administraţiei publice centrale, în funcţie de amploarea şi de intensitatea acestora;
·         operativitatea, conlucrarea activă şi subordonarea ierarhică a componentelor Sistemului Naţional.
Pe durata situaţiilor de urgenţă sau a stărilor potenţial generatoare de situaţii de urgenţă se întreprind, în condiţiile legii, după caz, acţiuni şi măsuri pentru:
·         avertizarea populaţiei, instituţiilor şi agenţilor economici din zonele de pericol;
·         declararea stării de alertă în cazul iminentei ameninţării sau producerii situaţiei de urgenţă;
·         punerea în aplicare a măsurilor de prevenire şi de protecţie specifice tipurilor de risc şi, după caz, hotărârea evacuării din zona afectată sau parţial afectată;
·         intervenţia operativă cu forţe şi mijloace special constituite, în funcţie de situaţie, pentru limitarea şi înlăturarea efectelor negative;
·         acordarea de ajutoare de urgenţă;
·         instituirea regimului stării de urgenţă, în condiţiile prevăzute de art. 93 din Constituţia României, republicată;
·         solicitarea sau acordarea de asistenţă internaţională;
·         acordarea de despăgubiri persoanelor juridice şi fizice;
·         alte măsuri prevăzute de lege.
Autorităţile şi organismele din componenţa Sistemului Naţional cooperează, în exercitarea atribuţiilor specifice, atât între ele, cât şi cu alte instituţii şi organisme din afara acestuia, din ţară sau din străinătate, guvernamentale sau neguvernamentale.
Sistemul Naţional are în compunere:
·         comitete pentru situaţii de urgenţă;
·         Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă;
·         servicii publice comunitare profesioniste pentru situaţii de urgenţă;
·         centre operative pentru situaţii de urgenţă;
·         comandantul acţiunii.

2.      Imaginea publică
Imaginea publică este o descriere atât a modului în care instituţia publică este percepută de către clienţi, cât şi a modului în care reprezentanţii managementului public doresc să fie percepută aceasta prin produsele şi serviciile publice realizate şi furnizate clienţilor.
Pentru managerii publici, imaginea publică este importantă din cel puţin două motive. Primul este acela că odată definită reprezintă o ţintă, un obiectiv de realizat de către managementul public. Al doilea motiv este că imaginea publică reflectă gradul de recunoaştere din punct de vedere cantitativ şi calitativ de către client a produselor şi serviciilor publice realizate şi furnizate, oferind astfel primele semnale asupra direcţiei în care ar trebui iniţiate schimbări de către managementul public.
Pentru clienţi, imaginea publică a instituţiei reprezintă o descriere a impactului pe care aceasta, prin produsele şi serviciile realizate şi furnizate, îl are asupra lor. Şi pentru clienţi este important, cel puţin din două puncte de vedere, să cunoască imaginea publică a instituţiei aşa cum aceasta a fost definită de managementul public, pe de o parte, pentru a putea şti cum doresc reprezentanţii conducerii să fie percepută instituţia ca furnizor de servicii în relaţia cu clientul pe piaţa serviciilor publice, şi pe de altă parte, pentru a-şi putea identifica mai bine rolul şi aşteptările proprii în relaţia furnizor-beneficiar de servicii publice, care de altfel influenţează semnificativ imaginea publică a instituţiei.
Pentru a îmbunătăţi imaginea instituţiei publice reprezentanţii managementului public iniţiază o serie de acţiuni cu caracter general şi specific: iniţierea de cercetări de marketing social, desfăşurarea de sondaje de opinie, organizarea de campanii de publicitate, iniţierea de programe şi pachete speciale de programe sociale şi instituţionale.
În prezent, servirea clientului este punctul decisiv de plecare pentru cele mai multe organizaţii, fie ele din mediul public sau din cel privat, dar a devenit vital pentru strategia sistemului bancar românesc, pe măsura intensificării competiţiei şi dezvoltării mai multor servicii.
"Grija faţă de client", înseamnă asigurarea unui serviciu de calitate, în orice moment, pentru clienţii care îl solicit. Ar fi imposibil de specificat nevoile şi dorinţele precise ale fiecărei persoane sau de a strânge informaţii despre toţi factorii care influenţează comportamentul individului. Între cauzele care decid modul de comportare, nevoile, trebuinţele alcătuiesc numai fundalul, materialul de bază organizat de o serie de factori psihici, economici şi sociali. Venitul real limitează cheltuielile,înzestrarea materială, obiceiuri de viaţă şi consum, dorinţele vechi şi noi şi alte determinante subiective.
Cunoaşterea imaginii pe care o au cumpărătorii despre un produs sau serviciu prezintă o mare importanţă, deoarece imaginile au funcţia de element formativ de opinii şi atitudini, influenţând aprecierile consumatorilor şi prin aceasta manifestarile lor de cumpărători.
Imaginea reprezintă ansamblul reflectărilor de natură materială sau imaterială, cu conţinut raţional sau emoţional, ale unor obiecte sau fenomene, produse sau servicii, mărci sau întreprinderi, formate de-a lungul timpului în conştiinţa unu individ (fie el consumator sau nonconsumator al produsului client sau nu al organizaţiei, salariat sau manager al unei instituţii sau al concurenţilor ei, reprezentant al statului sau al mediilor de informare în masă).
Organizaţiile trebuie să acorde o foarte mare importanţă constituirii şi menţinerii unei imagini favorabile pentru ele şi serviciile prestate, produsele comercializate, aceasta fiind o modalitate sigură a sporirii veniturilor.
Dezvoltarea imaginii instituţionale poate avea obiective foarte diferite şi poate fi adresată unui segment de public foarte diferit. Astfel, organizaţia poate urmări realizarea unui climat de muncă dinamic adresându-se în acest caz salariaţilor săi sau vizează atragerea unor noi segmente ale pieţei în cadrul clientelei sale, caz în care comunicaţiile vor fi îndreptate spre ţinte diferite .
Referitor la conceptul de imagine, putem identifica mai multe modalităţi de abordare a acesteia.
Astefl, putem vorbi despre imaginea dorită, ideală, aceasta fiind imaginea pe care o firmă urmăreşte să o creeze despre sine şi serviciile, produsele sale. Este clar că această imagine nu poate fi decât pozitivă. Dacă între imaginea dorită şi cea percepută apar distorsiuni, motivul este acela că imaginea comunicată, mai bine spus modul în care imaginea dorită a fost concretizată în mesaje transmise publicului nu a fost cel mai potrivit sau mijloacele la care s-a apelat nu şi-au atins ţinta.
Imaginea reală, percepută de către public, şi care corespunde, reprezentărilor acestuia despre întreprindere, este în fapt ceea ce contează în decizia de cumpărare. Deşi distorsiunile sunt inevitabile de la o categorie de imagine la alta, pentru a le reduce pe cât posibil, firma trebuie să îşi conceapă o politică de comunicaţii bine fundamentată şi care să fie testată înainte de lansare. Alt aspect demn de menţionat este lipsa de comunicaţie, pe care publicul o poate percepe ca o comunicaţie negativă.
În plus, fiecare firmă are, prin conducerea sau angajaţii săi, o imagine presupusă - modul în care aceştia percep imaginea existentă în exterior referitoare la servicii sau întreprinderea însăşi.
Modalităţile de promovare a imaginii unei instituţii au evoluat continuu, atât la nivel central, cât şi la nivel teritorial, de la reclama clasică în mass-media (presă, radio, TV), publicitate în unităţile băncii sau anumite locuri publice (prin pliante, postere, cataloage etc), campanii publicitare şi de vânzări până la realizarea site-ului de prezentare a instituţiei şi participarea anuală la manifestări cu caracter expoziţional. De remarcat că la realizarea materialelor publicitare pentru mass-media, publicaţii interne şi externe, mijloace out-door, bannere, afişe, reclame luminoase, panouri, spoturi publicitare audio şi video, s-a urmărit unitatea de concepţie şi mesaj prin utilizarea elementelor distinctive de imagine (uniformă, siglă, slogan). Un loc aparte în cadrul acţiunilor de promovare îl are dezvoltarea relaţiilor publice: realizarea de articole, acordarea de interviuri, participarea la emisiuni radio-TV, organizarea de conferinţe de presă sau întâlniri cu clienţii” , crearea unui departament de relaţii cu publicul sau  a unui birou de informaţii în fiecare instituţie, apelarea la un purtător de cuvânt sau manager public care să promoveze imaginea instituţiei într-un mod profesionist.
Conducătorul unei instituţii este privit din două puncte de vedere:
-          Aspectul structural, adică intre membri si ceilalţi conducători care s-au implicat în actul de conducere.
-          Aspectul funcţional în care este  bine definit rolul fiecărui conducător.
Orice conducător  trebuie să câştige  încrederea  oamenilor  şi chiar suportul lor. În conducere, pentru  o bună desfăşurare  a activităţilor  nu  trebuie să se depăşească 5-10% din totalul personalului, un aparat mai mare de conducere devine disfuncţional  datorită suprapunerii, în această  situaţie se realizează  un  sentiment de presiune  birocratică  ce poate  afecta  climatul psiho-social, relaţiile inter-personale, chiar un sentiment de insecuritate.
Conducătorul poate fi: înnăscut, format (a urmat cursuri de formare ca lider), latent (urmează să fie lider), limitat (a stat în preajma unui lider).
Există mai multe tehnici (mijloace) de promovare a imaginii conducătorului unei instituţii: presa, radioul, televiziunea, publicitatea externă,  publicitatea gratuită, cataloagele, pliantele, prospectele.
Presa poate fi cotidiană sau periodică.  Presa cotidiană prezintă următoarele avantaje: flexibilitate (anunţurile diferă de la o zonă la alta), prestigiul ziarului, aria vastă de difuzare, posibilitate mare de divizare a mesajului şi dezavantajele: durată de viaţă scurtă, prezentare mediocră a anunţului publicitar. Presa periodică (revistele) prezintă avantajele: selectivitatea socio-profesională ridicată, receptivitatea destinatarilor, actualitatea mesajului este de durată mai mare şi dezavantajele: flexibilitate scăzută, perioadă mare de timp necesară pentru difuzarea mesajului.
Anunţul publicitar cuprinde o ilustraţie, un text şi un slogan şi depinde sub aspectul eficienţei de câţiva factori şi anume: mărimea anunţului, amplasarea anunţului în pagină, ziar sau revistă, frecvenţa de apariţie.
Radioul reprezintă un mediu publicitar care se adresează rapid şi cu regularitate unei mari părţi din consumatorii unui produs. Prezintă avantajele: flexibilitate, costuri relativ scăzute, mobilitate mare şi dezavantajele: mesajul pote fi doar auditiv ceea ce înseamnă o imagine parţială şi de moment cu privire la produsul respectiv.
Televiziunea este un suport publicitar cu cea mai mare expansiune deoarece combină sunetul, cu imaginea şi mişcare şi oferă o informaţie cât mai completă destinatarului. Prezintă avantajele: impresia de contact direct cu produsul respective, flexibilitate satisfăcătoare, difuzare rapidă şi repetată şi dezavantajele: costuri ridicate, selectivitate redusă a segmentelor de consumatori.
Aşadar, comunicarea publică reprezintă forma de comunicare ce însoţeşte activitatea instituţiilor publice în vederea satisfacerii interesului general. Mesajele transmise cuprind  informaţii de utilitate publică. Astfel, comunicarea publică trebuie să facă cunoscute cetăţenilor existenţa organizaţiilor din  sectorul public, modul de funcţionare şi atribuţiile acestora, legalitatea şi oportunitatea deciziilor adoptate. Totodată, prin comunicarea publică se urmăreşte cunoaşterea nevoilor şi dorinţelor populaţiei pentru ca instituţiile publice, prin rolul şi atribuţiile pe care le deţin, să vină în întâmpinarea acestora, realizând astfel un interes general. De altfel, aceasta reprezintă fundamentul opticii de marketing în administraţia publică.
            În prezent, pe plan mondial, se poate vedea foarte clar că domeniul specific al comunicării se  structurează din ce în ce mai bine în sectorul public.
            Comunicării publice îi revine rolul de a convinge, că prin politicile instituţionale realizate, precum şi prin deciziile publice adoptate, se urmăreşte un interes general, obţinându-se astfel adeziunea cetăţenilor.
            Cetăţeanul trebuie să fie informat cu privire la existenţa şi modul de funcţionare a serviciilor publice, trebuie ascultat când îşi exprimă nemulţumirea, trebuie să-i fie luate în considerare dorinţele şi nevoile.
Comunicarea cu cetăţenii se realizează prin: expuneri, activităţi de informare, dezbateri, sesiuni de comunicări, programe de investigare, activităţi cu caracter cultural-educativ, participare la concursuri, publicaţii proprii (reviste, foi volante etc.), afişiere, transmiterea prin forme scrise sau orale de informaţii diverse spre şi dinspre structurile de conducere şi de specialitate ale instituţiilor de administraţie publică. Comunicarea cu cetăţeanul este sarcina de bază a majorităţii funcţionarilor din administraţia publică. Să comunice amical, apropiat de cetăţean, devine posibil numai dacă este eliminat sau redus stresul din viaţa cotidiană şi dacă cetăţeanul este considerat a fi client.
Liderii din administraţia publică trebuie să acorde o atenţie deosebită antrenării funcţionarilor publici în facilitarea comunicării dintre aceştia şi cetăţeni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu